Пътепис: Робинзонов остров в сърцето на мусоните

Пътепис: Робинзонов остров в сърцето на мусоните

Пътепис: Робинзонов остров в сърцето на мусоните

Ако сценаристите на "Седморката на Блейк" (вместо да робуват на заглавието на филма), си бяха направили труда да включат Зорбас Гърка като осми в екипажа, то изборът му да ги "телепортира" някъде днес, вероятно щеше да е в Лимнос.

Закотвен на 5 часа път с ферибот от Кавала, егейският остров се е спасил от инвазията на титанични хотели, дискотеки и поголовно запичащите вериги за бързо хранене. Дори само тези три факта, вероятно ще са достатъчни за всички, които обичат местата лишени от денонощно гигаватно озвучаване, и от туристически мравуняци, да включат дестинацията в бъдещите си планове за пътуване.

 

Кога да отидеш : от май до октомври - лятото на острова е с разтеглив характер и водата е все още топла и в края на сезона.

 

Как да стигнеш :

Вариант 1 : По въздух директно от София до Лимнос с полет на Aegean Air .Всички полети от София са с прекачване в Атина. За резервации и купуване на билет : www.aegeanair.com.

 Плюсове - пристигаш след 3 часа, ароматът на сутрешния афтършейв или парфюм все още ти прави компания.

 Минуси - лимит в теглото и размера на багажа. Това значи, че уиндсърф екипировката ти ще прашасва в къщи до второ пришествие - или поне до твоето завръщане.

- летището е на 20 километра от главния град и на 15 от плажовете за сърф и кайт. Общо взето - кацаш в средата на нищото и ще трябва да ползваш кола под наем, за да се придвижваш на острова.

Начин за неутрализиране на минусите (поне в частта за сърф оборудването) е да ползваш екипировка под наем. Или от www.freeride.bg - българското кайтсърф и униндсърф училище, или от гръцкото кайтсърф училище www.surfclubkeros.gr

 

Вариант 2 : От София до Кавала с кола - около 310 км. След като минеш гръцката граница следвай пътя за Серес, ако пътуваш за първи път, навигатор с карта ще ти е от полза. От пристанището на Кавала до Лимнос 4 часа с ферибот - навигацията я остави в ръцета на капитана и се наслади на плаването.

Фериботи от Кавала към Лимнос има всекидневно, с изключение на вторник.

Пътува се с компанията Saos, а точното разписание и часове на тръгване може да видиш на www.freeride.bg или www.saos.gr . Добре е да си на пристанището най-малко 1 час и половина преди тръгването на ферибота.

Цените на билетите в една посока са 16.50 евро на човек, отделно се плаща и такса за колата, която в зависимост от дължината на автомобила е: за леки коли до 4.25 метра - 55 евро, над 4.50 метра - 67 евро. Не се учудвай, ако в някоя от посоките опитат да ти продадат по-скъп билет за колата. Често се случва дължината й да се определя, "на око" от продавача.

 

Настаняване на острова : От хотел "Porto Myrina Palace Hotel", за сума в порядъка на 75 евро в двойна стая на вечер, се разкрива гледка към пристанището осеяно с палми, рибарски лодки и малки яхти. В цената влизат и залезите.

Ако обаче искаш да хващаш сутрешните мелтеми, по-удобно е да се настаниш близо до спотовете за каране на сърф и кайт, те се намират на 35 километра от Мирина. За целта можеш да отседнеш в Lemnia Xenia, намира се в Repanidi Village. Всеки от предлаганите апартаментие e за 4 до 6 души, с оборудвана кухня, климатик, сателитна телевизия, паркинг място. През август цената е 120 евро на вечер за апартамент. Извън сезона нощувката е 90 евро. Repanidi Appartments също в Repanidi - предлага напълно оборудвани апартаменти за 3-4 души за 45-55 евро на нощ. На 300 м от плажа Саравари има хотел - двойната стая с кухненски бокс е 40 евро в сезона и 30 евро извън сезона.

 

Комуникации : Няколко кафенета предлагат безжичен, но платен достъп до интернет, ще ги откриеш в центъра на Мирина. Цената е 2 евро на час.

 

Подходящи плажове за кайт и униндсърф са : Саравари - българското кайт и унидсърф училище е там. Много подробно инфо как да стигнеш до залива има отново на www.Freeride.bg

Керос - 6 км пясък, с плитка лагуна в северния край - водата остава гладка ипри много силен вятър. За подробности прегледай www.kerossurfclub.gr.

Гомати : при вятър над 14-15 м/с - това е мястото за хардкор уейврайдинг. Вълните достигат до 3-4 метра на височина.

Сендбординг : Хвърли око на едни от най-дългите пясъчни дюни в Европа. Намират се в северната част на отрова, до плажа Гомати. Казват, че са естествено образувани, но размерите им са колосални, а видът толкова автентичен и внушителен, че на фона от суховати дръвчета околовръст, дюните изглеждат леко не на място. 

Скубадайвинг : След сендбординга по себе си и в обувките ще имаш достатъчно пясък за изграждането на мини модел на Китайската стена, така че можеш да отмиеш абразивните чатици с едно гмуркане в скубадайвинг центъра на Porto Myrina Palace Hotel.

 

За спомен се върни с: Всичко, което е на флаш картата от фотоапарата, кашонче от местната Рицина, туба студенопресован зехтин, класическите магнити за хладилник + бърсалка за прах, и ако си роден под щастлива звезда, с пеньоара на баклавички, но без пълнежа.

 

Допълнително инфо за острова може да намериш на :

www.greeka.com/eastern_aegean/lemnos/

www.limnos.gr

www.hoteldina.gr

www.myhotel.gr

 

Ивайло Гайдаров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ