Русия ограничи правата на блогърите

Русия ограничи правата на блогърите

Депутатите от руската Държавна Дума приеха законопроект, който ще регулира обмена на информация в мрежата и ще ограничи правата на популярните блогъри, предаде ИТАР-ТАСС.

Законът ще засегне собствениците на блогове с посещаемост от над три хиляди потребители дневно. Те ще бъдат следени, за да се проверява дали страниците им не се използват за престъпна дейност, разгласяване на държавни тайни, публикуване на екстремистки материали или за „пропаганда” на порнография, насилие и жестокост. Блогърите вече няма да могат да използват нецензурни изрази на страниците си.

Според закона авторите ще трябва да публикуват в блоговете си своята фамилия и инициали, както и електронен адрес за получаване на юридически важни съобщения. Освен това те ще трябва да изпращат данните си до медийния цензор Роскомнадзор, ако това бъде поискано от тях. Иначе ги грози глоба от 10 до 30 хил. рубли за физически лица и от 50 до 300 хил. – за юридически и блокиране на дейността при повторно нарушение.

Законът е част от така наречения антитерористичен пакет, който бе внесен в парламента от група депутати от различни партии, оглавена от председателя на комисията по безопасността Ирина Ярова, член на партията на Владимир Путин „Единая Россия”.

Законът ще влезе в сила от 1 август, след като бъде подписан от президента. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ