САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

Америка затегна икономическите си санкции срещу Иран в пореден опит да принуди Техеран да блокира програмата за ядрено оръжие, която международните експерти твърдят, че разработва. Последните мерки включват още по-строга забрана за достъп на страната до приходите от собствените й петролни резерви, както и финансови рестрикции срещу иранските държавни медии.

Санкциите влизат в сила по повелята на закон, гласуван от Конгреса в САЩ преди половин година, отбелязва Би Би Си. По-късно този месец предстоят нови международни срещи, посветени на реакцията на световните сили спрямо иранската ядрена програма.

Според новите санкции всички пари, които Иран печели от продажбата на петрол в 9 държави, включително в Китай, Индия и Турция, трябва да бъдат внасяни в банкови сметки в тези държави, а не изпращани директно към Иран. Освен това парите в тези сметки могат да бъдат използвани от властите на азиатската държава само за покупка на стоки в конкретните страни, където се съхраняват.

Финансовите институции по света, които работят с Иран, са наясно, че рискуват да бъдат изключени от американската финансова система, ако не се съгласят на мерките или нарушат условията им, гласувани от Конгреса. От държавната хазна на САЩ обясниха, че де факто по този начин парите от петрол на Иран се заключват в чужбина.

Американски държавни представители се заканиха, че ще продължат да налагат външни забрани на арабската държава. Като мотиви те посочиха не само ядрената й програма, но и твърденията за нарушаване на човешките права на територията й, заглушаване на чуждестранни информационни канали като Би Би Си и „Гласът на Америка” и излъчване на „принудителни признания от арестувани лица по политически обвинения” в ефира на държавната й телевизия. Освен това правозащитници алармират и за акции на т.нар. иранска киберполиция. За нея се твърди, че изтрива блогове и арестува блогъри като добилия популярност Сатар Бехешти, който почина в ирански арест.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ