Светът е изправен пред сериозен военен конфликт

Светът е изправен пред сериозен военен конфликт

Светът е изправен пред сериозен военен конфликт

Светът е изправен пред нов военен конфликт, чийто изход не може да се прогнозира. Източници в руското военно ведомство съобщават, че в Кремъл постъпват сведения за готвещ се израелски удар по ядрените обекти на Иран с подкрепата на САЩ. „Ударът ще бъде внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро. Предполага се, че ще последват ответни мерки от страна на Техеран. Възможна е пълномащабна война, последствията от която могат да бъдат непредсказуеми“, пишат руските медии.

Геополитическата обстановка около Сирия и Иран принуждава Русия в ускорен ред да усъвършенства своите военни групировки в Кавказ, в Каспийския регион, както и в районите на Средиземно и Черно море.

Проблемът е сред приоритетните, които ще бъдат обсъдени на днешната среща на високо равнище Русия-ЕС с участието на президента Дмитрий Медведев. В навечерието на форума Кремъл заяви чрез руския посланик в ЕС Владимир Чижов, че евентуален удар на Израел или на САЩ срещу Иран ще доведе до „катастрофален развой на събитията", отбелязва „Независимая газета”. Дипломатът подчерта, че негативни последствия ще настъпят не само за региона, но и в „по-широк контекст”.

Във военната сфера подготовката на Русия за минимизиране на загубите от възможните действия срещу Техеран е започнала преди повече от година. Сега тя е почти завършена. Според източник в министерството на отбраната през октомври-ноември 2011 г. напълно е оптимизирана 102. военна база в Армения. Подразделенията от военния гарнизон, дислоциран в близост до Ереван са прехвърлени в района Гюмри, близо до турската граница. Именно от територията на Турция са възможни удари на американските войски по иранските обекти.

 От 1 декември в пълна бойна готовност са приведени руските войски във военните бази в Южна Осетия и Абхазия. А корабите на Черноморския флот са разположени недалеч от границата с Грузия, която в този конфликт вероятно ще бъде на страната на американските сили.

Напълно е възможно азербайджанската армия да нанесе превантивни удари срещу Армения и Нагорни Карабах, за да реши най-сетне в своя полза териториалния спор в региона, смята обаче трети военен аналитик - Владимир Попов. „Ако на фона на евентуална война в Иран Азербайджан, подкрепен от Турция, нападне Армения, Русия естествено ще отбива всички въздушни атаки на противника срещу Армения" съвместно с арменската противовъздушна отбрана.

„Трудно е да се каже дали това ще бъде смятано за участие на Русия в бойните действия", обясни Попов

Руски войски със сигурност няма да участват в бойни действия в Нагорни Карабах, но ако се появят военни заплахи в Армения - например от страна на Турция или Азербайджан, Русия вероятно ще участва в сухопътни сражения, прогнозира той. Анализаторът не изключва Русия да участва и в евентуален конфликт в Иран. „При най-неблагоприятен сценарий, ако Техеран бъде заплашен от пълно военно поражение в противодействието срещу сухопътно нахлуване на войски от САЩ и НАТО в Иран, Русия ще му предостави военна помощ. Поне на военнотехническо равнище", твърди Владимир Попов .

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ