Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за евродепутат от България

Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за евродепутат от България

Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за евродепутат от България

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира в България за европейските избори. Тъй като е осъден в Италия и лишен от право да заема държавна служба, според италианските медии, планирал да се представи на вота от името на България или Унгария. За евроизборите европейски гражданин може да се кандидатира в която и да страна от ЕС.

Медиите в Италия коментират, че ако бъде избран, Берлускони ще си осигури защита от арест и съдебно преследване. В. „Либеро” отбелязва, че Кавалера е в добри отношения с бившия министър-председател Бойко Борисов, предаде bTV. Изданието уточнява, че за да се кандидатира у нас, Берлускони трябва да има българско гражданство. Политикът все още е италиански гражданин , но указ, подписан от президента, може почти да узакони кандидатурата му.

Другото изискване, за да се сдобие с гражданство, е да има заслуга в полза на България или да е направил нещо важно за страната.

През юни Берлускони бе осъден на 7 г. затвор и пожизнена забрана да заема държавни постове в процеса, станал известен като „Рубигейт”.

Скандалът, последван от процес, гръмна след разкрития, че малолетната проститутка Карима Ел Махруг, по прякор Руби, често е гостувала в резиденцията. През май 2010 г. тя е задържана от полицията в Милано по съмнения за кражба. Берлускони е ходатайствал лично по телефона в разговор с шефа на кабинета Руби да не бъде изпращана в дом за малолетни, както междувременно е постановила прокуратурата, а да бъде предадена на грижите на областната съветничка от неговата партия Никол Минети. Полицията изпълнява искането на премиера.

В хода на образуваното впоследствие разследване и последвалия го процес прокуратурата обвинява Берлускони, че е злоупотребил с положението си, за да окаже натиск върху полицията да бъде освободена Руби. Целта му е била да прикрие по-тежкото престъпление за съучастие в малолетна проституция.

През миналата седмица италианският сенат освободи Берлускони от сенаторския му пост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ