Сорос заподозря умишлено удължаване на европейската криза

Сорос заподозря умишлено удължаване на европейската криза

Сорос заподозря умишлено удължаване на европейската криза

"Не съм сигурен дали европейските власти умишлено не проточиха кризисната атмосфера, за да запазят натиска над по-слабите икономики." Това заяви по време на започналия днес световен икономически форум в Давод милиардерът инвеститор Джордж Сорос, съобщи в. „Дейли Телеграф“. „Може би те са били задвижени в курса си на действие от разнопосочни възгледи, които не са могли да обединят по никакъв начин“, коментира той.

„Във всеки случай Германия решава европейската политика, защото във времена на криза кредиторите диктуват правилата“, смята Сорос. „Проблемът е, че суровите държавни ограничения, които тя опитва да наложи, ще тласнат Европа в дефлационна дългова спирала“, коментира той. Според него европейската дългова криза може да разруши политическия съюз на Стария континент.

Мерките на Европейската централна банка облекчиха проблемите с ликвидността на банките в Европа, но не са лек за финансовите недостатъци, от които страдат силно здлъжнелите държави. „Половинчато решение не е достатъчно. То приближава по-слабите членове на еврозоната към статуса на държави от Третия свят, които са силно задлъжнели в чуждестранна валута“, добави той. По думите му Германия сега действа като „господар на положението“, вместо МВФ да наложи строга фискална дисциплина. Това ще създаде както икономическо, така и политическо напрежение, което може да разруши политическия съюз. Така еврото може да унищожи политическата сплотеност в ЕС, предупреди Сорос.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ