Трети ден протести и насилие в Египет

Трети ден протести и насилие в Египет

Трети пореден ден голяма група демонстранти протестира на площад „Тахрир” в Кайро, където избухна и египетската революция срещу президента Хосни Мубарак в началото на тази година.

13 души са били убити през уикенда, след като силите за сигурност на управляващите страната военни са опитали да разпръснат протеста, информира BBC. Вчера полицията, с подкрепата на армията, е използвала срещу демонстрантите гумени куршуми и сълзотворен газ. Протестиращите са хвърляли върху полицаите камъни и петролни бомби. Силите за сигурност са започнали голяма операция за разчистване на площада, но протестиращите са се завърнали в рамките на час.

От египетското министерство на здравеопазването твърдят, че жертвите на площада са 10, а в Александрия е бил застрелян още един демонстрант.

Протестната акция в Египет е с призив да бъде защитена демокрацията и искане властта да бъде предадена от военните на цивилно ръководство. В петък - първия ден на демонстрацията, организирана от движението „Мюсюлмански братя”, участваха над 50 хил. души.

Безредиците хвърлят сянка върху обещанията за законно и мирно протичане на насрочените за следващата седмица избори. Това са най-продължителните протести след като президентът Мубарак беше свален от властта през февруари.

ЕС призова египетските власти да прекратят насилието в страната. Външният министър на съюза, баронеса Катрин Ащън, издаде декларация, в която заяви, че е силно загрижена за свирепите сблъсъци в почивните дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ