Турция гласува на местни избори

Улиците на Истанбул са спокойни. 

В Турция днес се провеждат местни избори. Международни анализатори посочват, че те ще дадат знак каква ще бъде политическата съдба на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Вотът е определян като неофициален референдум, който ще отчете настроенията към премиера и управляващата Турция повече от десетилетие, оглавявана от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това са първите избори след като през юни 2013 г. в страната се състояха мащабни протести срещу режима на Ердоган, отбелязва Би Би Си. По-късно партията му бе разтърсена от корупционен скандал.

Над 52,6 милиона турски граждани са приканени да гласуват в повече от 177 000 избирателни секции. Колегата ни журналист Венцислав Савов е в Истанбул в последните три дни и предава от мястото на събитието.

„Днешната неделя в космополитния Истанбул, където се срещат европейското и азиатското, е слънчева и студена. Такова се усеща и настроението на много от местните хора тук. Част от тях, особено младите, чиито достъп до социалните мрежи Twitter и YouTube наскоро бе ограничен от правителството на Ердоган, искат повече свобода на мисълта и действията и се надяват режимът на управляващите да бъде сменен. Не липсват обаче и поддръжници на принадлежността на Турция към ислямския свят, които са против превръщането на страната в по-секуларистка държава. Вероятно общото, което наблюдателят тук може да открие между хората на различни възрасти, с различно облекло, а може би и предизборни нагласи, е масова употреба на смартфоните на Apple, които виждам в ръцете на най-различни хора - от напълно европейски изглеждащи млади момичета и момчета, до жени с бурки”, казва той.

По думите му в днешния изборен ден в Истанбул няма големи промени за туристите с изключение на това, че някои от магазините са затворени и че по улиците на града и по корабите, преминаващи Босфора, могат да се видят големи предизборни плакати. „Изборният ден преминава много по-спокойно от очакваното. На площад „Таксим” няма протестиращи. Почти никъде не се виждат униформени полицаи”, посочи за „Мениджър Нюз” Венцислав Савов.

Гласуването днес започна в 7 ч. местно време в източните окръзи на Турция и ще приключи до 16 ч. В западната част на страната избирателните секции са отворени от 8 ч. и ще работят до 17 ч. Броят на гласоподавателите в Истанбул е над 8,794 млн. В Анкара и Измир са регистрирани съответно близо 3,225 млн. и 2,788 млн. души с право на глас.

През последните месеци се засилиха атаките срещу Ердоган след скандални разкрития за корупция в неговото най-близко обкръжение, включително в собственото му семейство, но социологически проучвания на обществените нагласи посочват, че той все още се радва на много голяма подкрепа от турците, които оценяват високо икономическия възход на страната им в последните 11 години. Предварителни данни му дават убедително предимство и около 46% подкрепа от избирателите. 

Основната опозиция на ПСР - Народно-републиканска партия, е наследник на политическата сила, основана от създателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк. Смята се, че тя ще получи около 27% от вота. Със сериозна подкрепа се ползва също Партията на националистическото действие, наследник на крайно дясното движение „Сивите вълци” на покойния полковник Арпаслан Тюркеш, за която се очаква да гласуват към 15% от избирателите. На последно място според нагласите на избирателите е прокюрдската Партия на мира и демокрацията със 7%.

Първите резултати се очакват привечер.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ