Турция: Кипър да спре сондажите за газ

Турция: Кипър да спре сондажите за газ

Турските власти се заканиха на Република Кипър, че няма да позволят планираните за октомври проучвания за газови находища на континенталния шелф в Средиземно море. Турският министър по европейските въпроси Егемен Багиш е цитиран, че не изключва даже използването на военна сила срещу сондажите.

Преди месеци американската компания „Ноубъл Енерджи” откри огромни залежи от природен газ на израелския шелф в непосредствена близост до Кипър. Американското и руското правителство подкрепиха намерението на Република Кипър да започне на 1 октомври сондажи в пределите на своята изключителна икономическа зона. Това обаче не се хареса на турските власти, според които ходът на Кипър е в конфликт с интересите на страната и на турското население в Северен Кипър.

Анкара заплаши още, че сондажите могат да попречат на преговорите по уреждането на политическия конфликт между гръцкото и турското население на Кипър. "Страната няма право да започва тези проучвания преди окончателното постигане на съгласие за обединяване на острова", заяви в петък външният министър на Турция Ахмед Давутоглу. От 1974 г. Кипър е разделен на южна половина, където доминират гърците и на северна турска зона. Гръцките власти на Кипър заявиха, че ще поделят открития газ с турските си съседи, ако бъде постигнато мирно съгласие. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ