Убиецът от Осло може да избегне затвора

Убиецът от Осло може да избегне затвора

Норвежките власти проучват възможността за извършване на друг психиатричен преглед на масовия убиец Андерш Брайвик, след като една комисия вече установи, че той е луд и негоден за затвора, предава „Ройтрес“. Така атентаторът от Осло, който хвърли в ужас цяла Норвегия, може да остане без ефективна присъда.

Брайвик уби 77 души на 22 юли тази година. Той постави бомба, убила 8 души в правителствена сграда в норвежката столица и след това застреля 69 души, повечето от които тийнейджъри, в лагер на норвежкия остров Ютьоя.

На 29 ноември психиатричен доклад заключи, че той има психични отклонения. Това мнение бе потвърдено и вчера от медицински преглед на специализирана комисия. То увеличава вероятността атентаторът да избегне затвора. Късно снощи, съдията в процеса срещу Брайвик поиска прокурори и адвокати да решат дали искат ново разглеждане на случая.

Председателят на съдебния състав, който ще гледа делото, има право да го отложи и да поиска нова психиатрична експертиза, посочва още “Ройтерс”. Съдът заяви, че Брайвик във всеки случай ще бъде изправен на дело през април, като съдията може да разпореди ново разглеждане по всяко време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ