Русия прие спорен закон, който ще спира сайтове

Русия прие спорен закон, който ще спира сайтове

Русия прие спорен закон, който ще спира сайтове

В Русия от днес влиза в сила спорен закон, които ще включва интернет сайтове в така наречените "черни списъци". Според властите това ще са сайтове, които са смятани за опасни и които съдържат съдържание, неподходящо за малолетни, предава „Франс прес”.

Законът обаче предизвика протести и опасения, че това е опит да се цензурира интернет пространството в Русия. Предвижда се създаването на федерален регистър, който да регламентира дейността на сайтовете, които съдържат информации, забранени от закона. Регистърът ще се управлява от орган, упълномощен от руското правителство.

Законът бе одобрен в средата на юли от двете камари на руския парламент и е насочен срещу сайтове с порнография от педофилски характер, насърчаващи консумацията на наркотици или даващи съвети за самоубийство. Това е поредният закон, приет от Владимир Путин, който се върна на власт преди няколко месеца, и бе определен като репресивен от руските активисти. Според тях с него се цели да се засили контрола върху мрежата в Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ