Руската Уикипедия спря за 24 часа в знак на протест

Руската Уикипедия спря за 24 часа в знак на протест

Руската Уикипедия спря за 24 часа в знак на протест

Руската Уикипедия спря за 24 часа. Уебсайтът остана недостъпен за денонощие в знак на протест срещу законопроект, който ще даде на правителството широки правомощия да блокира сайтове и може да се използва и за налагане на цензура в интернет в Русия, съобщава „Франс прес”.

"Представете си свят без свободни знания. В държавната Дума утре на второ четене ще се разгледат внесените поправки в Закона за информацията, които може да доведат до създаване на извънсъдебна цензура върху целия интернет в Русия, включително да спиране на достъпа до "Уикипедия" на руски език", се посочва в кратко съобщение на руската версия на глобалната енциклопедия.

Внесените в парламента поправки предвиждат създаване на федерален регистър, който да регламентира дейността на интернет сайтове, които съдържат забранена от закона информация. Законът задължава собствениците или интернет доставчиците да ги закриват. Целта на промените е обявена като закрила на децата. Той обаче беше посрещнат с остри протести както от потребители на интернет, така и от правозащитници.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ