Япония обмисля допълнителни икономически санкции срещу Русия

Япония обмисля допълнителни икономически санкции срещу Русия

Япония обмисля да наложи допълнителни икономически санкции на Русия заради инвазията в Украйна, като западните страни са решили да засилят забраните върху износа на превозни средства. Това заяви днес говорител на правителството в Токио, цитиран от Киодо и БТА.

"Правителството ще обсъди какви конкретни стъпки ще предприеме Япония в светлината на европейските и американските наказателни мерки. Все още нищо не е решено", каза на пресконференция главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно. 

Япония забрани доставките за Москва на луксозни превозни средства на стойност над 6 милиона йени (43 000 долара) от април миналата година, а планираните допълнителни санкции може да обхванат и не толкова скъпите употребявани автомобили, които са много търсени в Русия, според експерти. 

Мацуно разкритикува и оттеглянето на Русия от сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, заявявайки, че решението e "изключително достойно за съжаление" и Япония ще следи отблизо влиянието му върху глобалната верига за доставка на храни.

В сътрудничество със страните от Г-7 и международната общност Япония "ще призове настоятелно Русия да се върне към рамката на зърнената сделка, което ще гарантира подновяването на инициативата", посочи Мацуно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ