Бившият тв водещ Яир Лапид ще е премиер на Израел до изборите

Бившият тв водещ Яир Лапид ще е премиер на Израел до изборите

Бившият тв водещ Яир Лапид ще е премиер на Израел до изборите

В полунощ от четвъртък срещу петък ръководството на израелското правителство официално премина от Нафтали Бенет (Новото дясно) към Яир Лапид (Партия Йеш Атид). Лапид ще ръководи израелския кабинет до обявяването на ново правителство. Това ще стане след резултатите от предсрочните парламентарни избори на 1 ноември, петите за последните три години. През всичките 10 години, откакто се превърна от водещ на политическо шоу по телевизията в политик, Яир Лапид мечтаеше да стане министър-председател на Израел, съобщава BBC.

Сега Лапид е решен да докаже, че заслужава висшия пост в дългосрочен план, докато страната се готви да гласува за пети път. Бившият боксьор-любител вероятно ще бъде изправен пред яростни атаки от консерватора Бенямин Нетаняху -  най-дълго управлявалият премиер на Израел. Нетаняху загуби този пост през 2021 г. Той беше победен на изборите от съюз от осем идеологически различни политически партии, изграден с активното участие на Лапид.

След гласуването за разпускане на парламента, Лапид, който беше външен министър, поема поста благодарение на споразумение. Според него властта се поделя с десния религиозен националист Нафтали Бенет, който беше министър-председател през последната година.

Лапид ще изпълнява длъжността министър-председател поне за междинен период до провеждането на нови избори през октомври или ноември и формиране на ново правителство, а вероятно и след това, ако коалицията се провали.

„Дори и да отидем на изборите след няколко месеца, проблемите, пред които сме изправени няма да чакат“, каза Лапид, когато обяви края на коалиционното правителство, сформирано с Бенет. Гражданският конфликт в коалицията доведе до загуба на парламентарното мнозинство.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ