Ердоган обвърза кандидатурата на Швеция за НАТО с интеграцията на Турция в ЕС

Ердоган обвърза кандидатурата на Швеция за НАТО с интеграцията на Турция в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обвърза вероятността за одобрение на молбата на Швеция за членство в НАТО с премахването на пречките пред Турция по пътя й към Европейския съюз. Той заяви това в понеделник преди да отлети за Вилнюс за срещата на върха на НАТО.

„Искам да се обърна към страните, които ни спират по пътя към ЕС от 50 години. Отворете пътя на Турция към Европейския съюз, и ние ще отворим пътя на Швеция към НАТО, както направихме преди за Финландия!", каза той, цитиран от канала TRT.

Ердоган отбеляза, че "почти всички страни от НАТО са членове на Европейския съюз". „Обръщам се към тези страни оттук и ще го повторя и във Вилнюс. И вчера казах същото в разговор с президента на САЩ Байдън. Отворете ни пътя към ЕС и ние ще отворим пътя за Швеция. Ще направя същото изявление във Вилнюс." „Тъй като има 50-годишни очаквания от нашия народ, ние сме Турция, а не някаква си държава", каза той. „НАТО подкрепя стремежа на Турция да стане член на ЕС, но това намерение не трябва да попречи на Швеция да се присъедини към НАТО“, каза в отговор генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

На 28 юни миналата година в Мадрид преди началото на срещата на върха на НАТО се проведоха разговори между турския президент Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, тогавашния премиер на Швеция Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Беше подписан меморандум, който беше своеобразна пътна карта и позволи на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО. На 31 март турският парламент одобри протокола за присъединяване на Финландия към НАТО и  страната стана член на алианса на 4 април. В същото време турските законодатели не приеха протокола за влизане на Швеция в алианса, изисквайки Стокхолм да спазва всички разпоредби на Мадридския меморандум за борба с тероризма.

Турският президент Ердоган повтори, че очаква Швеция да изпълни изцяло условията на подписания с Анкара меморандум за присъединяване към НАТО. Ердоган подчерта, че позицията на Турция остава същата. „Процесът с Швеция продължава. Ще се срещна с министър-председателя на Швеция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Напредъкът на Швеция към членство в НАТО е свързан с изпълнението на разпоредбите, посочени в тристранния меморандум. Искаме да изпълним всички обещанията, дадени към нас и сме решени да го направим много решително", каза Ердоган.

Турският президент обяви, че очаква руският лидер Путин да посети Турция през август. „Очакваме посещението му следващия месец. Ако се осъществи такова посещение, тогава ще обсъдим сто процента темата за зърнения коридор и украинския конфликт. Не очаквам Путин да промени позицията си по отношение на посредническите усилия на Турция “, каза Елдоган преди да отлети за Вилнюс. От страна на руския лидер, турският президент не очаква радикална промяна на позицията по ключови теми. „Що се отнася до телефонната дипломация, по време на контактите, всички тези теми се обсъждат подробно“, добави Ердоган.  Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че "към момента" няма нови телефонни разговори между двамата лидери. Ако е необходимо, според него, такъв разговор "ще се появи в графика, Путин и Ердоган много бързо, своевременно ще се договорят за телефонни контакти", каза Песков.

В отговор говорител на Еврокомисията обаче заяви, че присъединителните процеси в НАТО и Европейския съюз са отделни и не могат да бъдат преплитани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ