Ердоган свика среща за платежната система „Мир“

Ердоган свика среща за платежната система „Мир“

Ердоган свика среща за платежната система „Мир“

Турският президент Реджеп Ердоган насрочи "среща на високо ниво", по време на която ще бъде обсъдена платежната система "Мир", съобщава „Независимая газета“. Междувременно ръководството на Националната система за разплащателни карти (NSPK) сметна опасенията за работата на картите „Мир“ в чужбина за малко преувеличени, въпреки че призна, че частичните турски ограничения са най-болезнени, допълва изданието.

В същото време и финансисти, и представители на туристическата индустрия съветват руските туристи все пак да вземат валута в брой при пътуване.

Турските власти обърнаха внимание на ситуацията с руската платежна система "Мир" и заплахата от вторични санкции. Това ще бъде една от темите за обсъждане на "срещата на високо ниво в петък при турския президент", твърдят източници на Ройтерс. Кой точно ще присъства не се уточнява. 

На 15 септември Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) публикува разяснение, от което следва, че финансови институции, които не са от Съединените щати, ако сключат споразумения с NSPK, рискуват да бъдат въвлечени под отговорност за заобикаляне на санкциите на САЩ чрез разширяване на територията на използване на платежната система „Мир“ извън Руската федерация. Въпреки че самата NSPK не е в санкционните списъци. В отговор на това Централната банка на Руската федерация съобщи, че възнамерява да продължи диалога с чуждестранни партньори за разширяване на географията на приемане на карти „Мир“. 

След това първо се появи новина, че една от най-големите турски банки Isbank спря приемането на карти от платежната система „Мир“, след което към нея се присъедини турската DenizBank. Някои турски хотелиери са получили писмо от местната централна банка с препоръка да не приемат карти „Мир“. Въпреки това, както каза, генералният директор на NSPK Владимир Комлев в четвъртък, "нивото на страх и шум около работата на системата "Мир" в чужбина е донякъде преувеличено". Въпреки че призна, че „Турция е може би най-болезнената тема“. В сравнение с  края на август - началото на септември, броят на банкоматите, където можете да бъде използвана карта „Мир“, без никакви проблеми, наистина е намалял.

В сряда банките в още три държави - Армения, Виетнам и Казахстан спряха да обслужват разплащанията с руските карти "Мир", а от днес към тях се присъедини и Узбекистан.

Междувременно както финансисти, така и представители на туристическата индустрия препоръчват на руските туристи да се подготвят за пътуването като си приготвят пари в брой.  Руснаците имат няколко алтернативи. Например карти на китайската система UnionPay или карти от някоя от страните от бившето ОНД.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ