ЕС и Русия се споразумяха за край на блокадата на Калининград

ЕС и Русия се споразумяха за край на блокадата на Калининград

ЕС и Русия се споразумяха за край на блокадата на Калининград

Европейският съюз и Русия се споразумяха за транзита на стоки към Калининградска област. ЕС предостави документ, който "напълно удовлетвори" Москва, съобщава "Известия", позовавайки се на два високопоставени руски източника.

Страните от европейската общност признаха, че е невъзможно да се ограничи комуникацията между Русия и нейния ексклав. Очаква се в предстоящия седми пакет от санкции конкретно да бъде записано недопустимостта на ограничаване на доставките от Русия за Калининград, се казва в информация на „Известия“.

 Сега Брюксел ще трябва да убеди Литва да деблокира руските доставки. Съгласуването на всички детайли по окончателния документ между Брюксел и Вилнюс е в ход от „няколко седмици“. В същото време Литва отказва да направи компромис, който й предлагат в ЕС.

Източникът на „Известия“ смята, че това се дължи на натиска на САЩ върху балтийската страна.

Григорий Карасин, председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, каза пред изданието, че Москва разчита на бързо разрешаване на спора за руския ексклав.

„Ние сме оптимисти, трябва да разчитаме, че здравият разум ще надделее сред нашите европейски партньори и те ще могат да се справят с необузданото желание на литовските лидери да покажат „смелост и твърдост“. Надявам се здравият разум да надделее и да се възстанови нормалната цивилизована практика, която е съществувала преди. В противен случай те ще закарат цялата ситуация в задънена улица, много опасна задънена улица“, каза сенаторът Карасин.

Вторият източник на „Известия“ твърди, че недопустимостта на блокадата на Калининград може да бъде разписана като отделна точка в предстоящия седми пакет от санкции. Очаква се да бъде получен през юли. Според източника на изданието този подход ще улесни „съгласуването при гласуването“.

Калининградска област е руски ексклав, тя е отделена от основната част на страната и граничи с Полша и Литва. Повечето от стоките, предназначени за региона, се доставят от Русия през територията на балтийската страна. На 18 юни стана известно, че Литва спря да пропуска в Калининград стоки от Русия, попаднали под санкциите. На 21 юли се оказа, че под ограниченията попадат не само железопътните, но и товарните превози.

Както неотдавна Spiegel  съобщи, въпреки протестите на Москва и Берлин, опасявайки се от ескалация и остър отговор от страна на Русия, Литва категорично отказа да премахне ограниченията. Властите във Вилнюс заявиха, че не са наложили едностранни санкции, а само „последователно са прилагали санкциите на ЕС“.

Освен това от 11 юли, в съответствие с пакета от санкции, приет през март, Литва разшири списъка със стоки, забранени за транзит, предаде Ройтерс. Ограниченията засегнаха доставките на бетон, дърво, алкохол и промишлени химикали на алкохолна основа в региона.

Губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов в своя канал в Telegram предложи „като отговор“ да се забрани напълно движението на стоки (включително транзитно преминаващи от трети страни) между трите балтийски републики и Русия.

„Това ще позволи да се натоварят морските превозвачи и да се даде работа на калининградските пристанища, които бяха силно засегнати от ограниченията на ЕС. В същото време е необходимо да се изравни морската тарифа за превоз с железопътната тарифа съгласно ценоразпис 10-01“, убеден е губернаторът.

В навечерието на разширяването на стоките, забранени за транзит към Калининград, на 10 юли, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в Soloviev Live, че „часовникът тиктака“ и търпението на Русия „не е безгранично“. Според нея, ако Вилнюс не премахне ограниченията, отговорът на Москва „ще бъде достоен“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ