Естония затваря границите си за руснаци с шенгенски визи

Естония затваря границите си за руснаци с шенгенски визи

Естония затваря границите си за руснаци с шенгенски визи

Естонското външно министерство обяви решение да затвори границите за руски граждани с шенгенски визи, издадени в републиката. „След седмица ще бъде приложена санкция към шенгенските визи, издадени от Естония. Ще бъдат наложени ограничения на притежателите на визи (от Русия – бел. ред.), ще им бъде забранено да влизат в Естония ”, каза министърът на външните работи на републиката Урмас Рейнсалу пред естонската национална телевизия ERR. Ограниченията включват и редица изключения. Те няма да засегнат онези граждани на Руската федерация, които имат роднини в Естония, имат постоянно пребиваване в страната или посещават своите естонски роднини. Също така забраната няма да важи за лица, които работят в дипломатическа мисия или в сферата на международния транспорт.

Междувременно днес страните членки на ЕС започнаха обсъждане на процедурата за прилагане на шенгенските правила за руски граждани, развитието на събитията и координацията на действията си, обяви говорителят на Европейската комисия  Анита Хипер на брифинг в Брюксел.  "Провеждат се дискусии на ниво ЕС между държавите - членки. Препоръките на Европейската комисия за прилагането на правилата, се изучават, консулствата обсъждат това. И ние сме в контакт с държавите членки, за да видим нивото на изпълнението на взетите решения и нашите препоръки. Но е особено важно да имаме увереност, че ще бъдат предприети правилно координирани действия", каза говорителят.

Медиите ѝ обърнаха внимание, че Финландия и Латвия повдигат темата за рационализиране на прилагането на Шенгенския кодекс, като не искат да бъдат транзитни страни за руски туристи, получили визи от други държави от ЕС, и че няма достатъчно координация в тази посока. „Отговорността за издаването или неиздаването на визи е на държавите-членки, които вземат решения на индивидуална основа. И само те могат да ограничат издаването на визи на руски граждани“, каза в отговор Хипер. Според нея страните от ЕС, в съответствие с препоръките на ЕК, трябва да разглеждат конкретно всяко искане за виза и могат да откажат при евентуална заплаха за общественото спокойствие, вътрешната сигурност или международните отношения.

Представителят на ЕК отбеляза, че е важно във всеки случай страните членки да спазват международните си задължения. "Винаги ще има категории хора, на които трябва да се дадат визи. Имаме предвид хуманитарни случаи, членове на семействата, журналисти и дисиденти", обясни Хипер. В навечерието на обсъждането президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Запада да забрани влизането на руснаци и да експулсира тези, които вече са пристигнали, независимо от отношението им към войната в Украйна. Пълната забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци беше подкрепена от президента на Естония Кая Калас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ