Франция се опитва да избута Русия от индийския оръжеен пазар

Франция се опитва да избута Русия от индийския оръжеен пазар

Индийският премиер Нарендра Моди възнамерява да преговаря с Франция по програма за оборудване на индийските въоръжени сили с оръжия по френски лицензи. Очаква се плановете да бъдат финализирани по време на посещението на Моди в Париж навреме за националния празник 14 юли.

Делхи, най-големият вносител на оръжия в света, се стреми да диверсифицира източниците

си на доставки и да намали зависимостта си от Русия, която според западните медии не може напълно да задоволи нуждите на индийската армия от резервни части във връзка със събитията в Украйна. Делхи провежда курс "Произведено в Индия" в областта на въоръженията. Но експертите казват, че нито Франция, нито Съединените щати смятат да споделят военните си тайни с Индия.

Според индийската преса по време на посещението на Моди се планира да бъде подписан документ за производството на изтребители за самолетоносачи и подводници с дизелово-електрически двигатели. И не става дума за меморандуми с намерения, а за конкретни договори. Според индийския експерт Пракаш Нанда, избутването на Русия от индийския оръжеен пазар е възможно само в дългосрочен план. Но Франция спечели в борбата между западните доставчици. Тази страна, според Нанда, никога не е била сляп поддръжник на Съединените щати, дори като член на НАТО. В този смисъл външните политики на Франция и Индия са сходни. На този фон трябва да се обмисли възможното сключване на договори между Делхи и Париж за придобиването на 26 изтребителя Rafale (M) за построения в Индия самолетоносач Vikrant. Също така стана известно, че индийският флот е предпочел Rafale (M) пред американския изтребител Boeing F / A 18 Super Hornet. Вероятно ще бъдат подписани и договори за строителството на три дизелово-електрически подводници Scorpene в доковете на Мумбай.

Според Стокхолмския институт за мир, през последните 20 години Индия е купила оръжия на стойност над 60 милиарда долара, от които 39 милиарда долара идват от Русия. Високопоставен служител на индийското министерство на отбраната каза пред Reuters при условие за анонимност, че

Индия наистина иска да намали зависимостта си от Русия. Но това не е основната ѝ цел

Основното за Делхи е да се откаже от вноса на оръжие като цяло. В действителност обаче, това далеч не е така. Не напразно Индия наскоро купи американски оръжия на стойност милиарди долари. Става дума за споразумение за доставка на двигатели General Electric за бойни самолети. Съединените щати и Индия също обсъдиха доставката на морски дронове SeaGuardian. Тези стъпки обаче не са достатъчни за намаляване на зависимостта от Русия. Друг служител на индийското министерство на отбраната, който говори с Reuters при условия за аанонимност, казва: "Никой няма да споделя военни технологии с вас, никой няма да ви даде всичко, няма да ви даде ключ за тайните си." Арзан Тарапур, експерт по сигурността в Станфордския университет, обяснява, че Индия все още използва руска технология за конвенционални оръжия. Голямото отдалечаване от Русия ще отнеме много десетилетия.

Според експерти, в Индия няма единство по този въпрос

Част от индийския елит иска диверсификация. Русия сама е засилила това желание, като е спряла доставките на резервни части за Индия в началото на 90-те години. Страната тогава е била принудена да закупи резервни части за танка Т-72 от Полша. Що се отнася до Франция, тя е един от четирите основни доставчика на оръжия за Индия. Освен нея и Руската федерация там са включени Израел и САЩ. За Франция да притисне Русия е стара мечта, обясняват военните експерти. Преди 10 години Франция спечели търг в Индия за доставка на 126 изтребителя. Но индийците не бяха напълно доволни. Индийците купиха 38. Според експертите  Делхи ще продължи да маневрира, като избира най-доброто по отношение между цена и качество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ