Германия изключва осветяването на президентската резиденция за икономии

Германия изключва осветяването на президентската резиденция за икономии

Германия изключва осветяването на президентската резиденция за икономии

Резиденцията на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер вече няма да бъде осветена през нощта, за да се пести електричество, каза в понеделник прессекретарят на президентът на Федералната република. Заради енергийната криза дворецът Белвю, който е резиденция на президента на Германия, ще бъде осветен през нощта само в случай на важни посещения, каза прессекретарят пред агенция ДПА.

Освен това като част от енергоспестяването се обмисля възможността за отопление на двореца по геотермален метод, за което вече са направени няколко пробни сондажа на почвата, допълни тя. По-рано Сенатът на Берлин обсъжда решение, дали през август като елемент от енергоспестяването, да бъде изключено нощното осветление на редица исторически сгради като Бранденбургската врата и прочутата червена сграда на кметството в Берлин.

Неотдавна германските власти, като част от борбата с енергийната криза и плановете за поетапно спиране на руския газ, приеха закон, позволяващ връщането на въглищни електроцентрали, затворени от съображения за опазване на климата. В същото време, като последна мярка, Берлин е готов да разгледа възможността за рестартиране на ТЕЦ, работещи на най-вредните за околната среда лигнитни въглища. В същото време правителството не планира да удължи работата на съществуващите атомни електроцентрали, които след аварията в японската АЕЦ Фукушима през 2011 г., беше решено да бъдат затворени преди края на 2022 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки