Има напредък в преговорите с Турция за НАТО, обяви главният шведски преговарящ

Има напредък в преговорите с Турция за НАТО, обяви главният шведски преговарящ

Има напредък в преговорите с Турция за НАТО, обяви главният шведски преговарящ

Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство в НАТО, заяви, че страната му е постигнала напредък и че само някои малки стъпки ще са необходими за постигане на пълноправно членство.

"Обменихме редица идеи с полицията и колегите им в Турция, за да ускорим борбата с терористичната заплаха за Турция от страна на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК". Това заяви Оскар Стенстрьом пред местно радио след срещата на турска, шведска и финландска делегация в Стокхолм на 25 ноември, предава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. 

Това беше втората среща на Постоянния съвместен механизъм, създаден от трите държави съгласно тристранното споразумение, което те подписаха в края на юни. Споразумението проправи пътя на двете скандинавски страни да започнат процеса на членство в алианса, при условие че засилят антитерористичното сътрудничество с Турция и екстрадират терористи.

В съвместното изявление на трите държави, публикувано след срещата, се посочва, че Турция е приела, че "кандидатите за членство в НАТО са предприели стъпки, с които изпълняват поетите от тях ангажименти".

"Имахме много добър тон и за първи път в съвместно изявление сигнализирахме, че е постигнат напредък", заяви Стенстрьом. Шведският преговарящ добави, че Швеция има "още една малка стъпка към пълноправното членство" и че "изпълнените изисквания ще бъдат приложени и към шведското законодателство за тероризма".

Наскоро Швеция измени антитерористичния си закон с обещанието, че ще подсили позициите на правоприлагащите органи срещу терористичните организации. Законът ще влезе в сила на 1 януари.

Анкара признава, че има някои положителни стъпки от страна на Швеция и Финландия, но очаква да види прилагането на новия закон в Швеция през първото тримесечие на 2023 г.

Страните се споразумяха да продължат работата си за изпълнение на споразумението.

Междувременно шведският министър-председател Улф Кристершон отново потвърди в изявление за медиите, че "ще изпълнят ангажиментите, които са поели към Турция".

По повод на тристранния меморандум, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Кристершон заяви, че "това е споразумение, което Финландия и Швеция са обещали на Турция по отношение на сигурността". Ще изпълним ангажиментите, които сме поели, каза още той. 

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха в Мадрид споразумение, което включваше условия за екстрадиране на терористи, обмен на информация и премахване на оръжейното ембарго спрямо Турция. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка