Инвестиция в домове, помещения или гаражи в Испания: кое предлага по-голяма доходност?

Инвестиция в домове, помещения или гаражи в Испания: кое предлага по-голяма доходност?

Инвестиция в домове, помещения или гаражи в Испания: кое предлага по-голяма доходност?

Секторът на недвижимите имоти се превърна в един от големите залози на испанците, за да извлекат максимума от спестяванията си. Имайте предвид обаче, че не всички продукти предлагат еднаква доходност. Офисите са най-атрактивната инвестиция в недвижими имоти с брутна възвращаемост за собственика от 11,2% в края на второто тримесечие, показват данните на idealista. Следват търговските помещения (9,3%), жилищата (9,3%) и гаражите (6,2%), предава eleconomista.es. 

Що се отнася до жилищата, докладът на портала за недвижими имоти потвърждава, че е все по-изгодно да се купи къща и след това да се пусне на пазара за наеми. Брутната доходност се повиши до 7,2% през второто тримесечие на годината, малко по-високо от 7,1% през предходните три месеца. По този начин доходността надвишава повече от два пъти лихвите, предлагани от 10-годишните държавни облигации (2,5%). 

Най-привлекателните градове за инвестиране в тухлено жилище са Лерида и Мурсия, с брутна доходност от 8,6% от наем и в двата случая. Следват ги Уелва (8,1%), Куенка (7,9%) и Алмерия (7,4%). 

Най-ниската възвръщаемост в Испания е тази, получена от собствениците на жилища под наем в Сан Себастиан (3,6%), Палма (4,4%), Памплона (4,5%), Ла Коруня (4,6%) и Оренсе (4,9%). В Мадрид доходността също е 4,9%, а в Барселона се повишава до 5,1%. 

Търговските помещения са продуктът, който предлага най-висока доходност в почти всички столици на страната. Възвръщаемостта за собственика възлиза на 9,3%, малко по-малко от 9,4% преди година. 

Най-висока доходност се получава в Авила (11,4%), Мурсия и Луго (10,6% и в двата случая). Следват Лейда и Сарагоса (10,5% в двата града), Билбао (10,1%) и Уелва (10%). В Барселона и Мадрид процентът е съответно 8,5% и 8,1%. 

Албасете е столицата, в която рентабилността на помещенията е по-ниска, със 7,2%. Долната част на таблицата се допълва от Ла Коруня (7,3%), Хаен (7,4%), Саламанка (7,5%), Теруел (7,8%) и Бадахос (7,9%). 

Купуването на офис в Испания за наемането му предлага брутна възвръщаемост от 11,2% в сравнение с 11,4% преди дванадесет месеца.

Офисите в Севиля представят най-добрата възвръщаемост сред столиците с 11,7% брутна доходност. Следват ги Уелва (10,2%), Толедо (9,8%), Алмерия (9,3%) и Малага (9%). В Мадрид рентабилността е 6,6%, същата възвръщаемост като в Барселона. На противоположната страна се намира възвръщаемостта в Ла Коруня (6,2%), Билбао (6,3%), Палма, Оренсе и Санта Круз де Тенерифе (6,5% и в трите случая).

Пазарът на офиси не е толкова еднороден като този на други продукти, така че е невъзможно да се получат статистически данни за почти половината от испанските столици, отбелязва изданието. 

За сметка на това гаражите са най-недоходоносният продукт за инвеститора. Брутната рентабилност в края на второто тримесечие на годината е била 6,2%, което е по-ниско от 6,5% през юни 2021 г. 

Най-висока доходност се получава в Кастельон де ла Плана (8,6%), Мурсия (7,8%), Авила (6,8%), Памплона (6,5%), Толедо (6,4%) и Барселона (6,3%). В Мадрид процентът на възвръщаемост е 4,8%. 

Столицата с най-малко печеливши гаражи е Саламанка с 2,5%, следвана от Оренсе (3,2%), Хаен, Витория и Гранада (3,5% на трите пазара). 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ