Италия ще подкрепи с 9 млрд. евро икономиката заради високите цени на енергията

Италия ще подкрепи с 9 млрд. евро икономиката заради високите цени на енергията

Италия ще подкрепи с 9 млрд. евро икономиката заради високите цени на енергията

Италия одобри пакет на стойност 9 млрд. евро за смекчаване на въздействието на високите цени на енергията, увеличаване на добива на газ и запазване на запасите преди началото на зимата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Мерките ще доведат до увеличаване на тазгодишния бюджетен дефицит до 5,6 % от брутното вътрешно производство от предварително прогнозираните 5,1 %.

Новото дясно правителство на Джорджа Мелони одобри декрет, съдържащ новите норми - първият икономически документ на кабинета след двучасово заседание.

В изявлението на министерството на финансите се казва, че повече от една трета от тези  9,1 млрд. евро ще бъде използвана за удължаване на данъчните облекчения за фирмите, въведени от предишното правителство. Те бяха финансирани до ноември и ще бъдат удължени до края на годината. Намаляване на акцизите върху бензина, което трябва да изтече на 18 ноември, също ще бъде удължено до края на декември.

Сред новите мерки също така е и тази, че дружествата ще могат да уреждат енергийни сметки в до 36 вноски по схема, която включва държавна гаранция в случай на неизпълнение на плащанията.

Държавата също така ще се откаже от данъчно облагане на допълнителните възнаграждения на служителите, за да им помогне да покрият сметките си за енергия, до максимум 3000 евро на работник.

За да се засили енергийната сигурност, пакетът предвижда 4 млрд. евро за увеличаване запасите на газовите хранилища преди зимата като се позволи на държавната компания Gestore dei Servizi Energetici (GSE) да запази някои стратегически запаси, придобити през втората половина на тази година.

Съгласно предишен план Рим бе предоставил на GSE 4 млрд. евро, за да купува газ и след това да го продава на фирми с отстъпка до края на годината, като изплати приходите на държавната хазна.

Поради спада на цените на газа сега правителството казва, че GSE може да задържи газа за своите запаси и да го продаде до края на март 2023 г.

Освен това се вдига лимита за плащания в брой от следващата година до 5000 евро от досегашните 1000 евро - стъпка, която според критиците ще улеснява укриването на данъци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ