Извънредно положение в Северна Италия заради невиждана от 70 г. суша

Извънредно положение в Северна Италия заради невиждана от 70 г. суша

Извънредно положение в Северна Италия заради невиждана от 70 г. суша

Пет региона в Северна Италия обявиха извънредно положение заради най-голямата суша от 70 години насам. Емилия - Романя, Фриули - Венеция -  Джулия, Ломбардия, Пиемонт и Венето ще получат 36,5 милиона евро от спешния фонд на страната за борба с недостига на вода.

Сушата заплашва да унищожи повече от 30% от селскостопанската продукция в региона, според италианския земеделски съюз Coldiretti. Няколко общини вече обявиха режим на водата. Причината за сушата е изключително малкото количество валежи през зимата, съчетано с летните жеги.

„Въвеждането на извънредно положение е необходимо за борба с настоящата ситуация, която изисква изключителни мерки и правомощия“, се казва в изявление на италианското правителство.

Всички засегнати региони са съсредоточени около река По - най-дългата в Италия, с дължина над 650 километра. Фермерите в долината на По казват, че реката е пресъхнала на места, а в някои части на реката солена морска вода навлиза в потока и така уврежда посевите. В понеделник италианският премиер Марио Драги посети Доломитите, където ледник се срути, убивайки седем алпинисти. Девет души са ранени, около 20 са в неизвестност. Според Драги трагедията на ледника и сушата са връзки в процеса на глобалното затопляне.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ