Киев: Руските сили преминават в офанзива в Североизточна Украйна

Киев: Руските сили преминават в офанзива в Североизточна Украйна

Големи подразделения от руски сили са в настъпление в североизточната част на фронта на Купянското направление, където се водят тежки боеве. Това заявиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Украинската армия започна контранастъпление на изток и юг преди няколко седмици. Но официални лица съобщават за засилване на руската активност близо до Купянск и близкия Лиман - градове в североизточната част на Украйна, отвоювани от Киев в края на миналата година.

Представителите на Киев заявиха, че големи групи руски военнослужещи сега се опитват да пробият украинските отбранителни линии в този район.

„В продължение на два дни врагът е в активно настъпление в района на Купянск в Харковска област“, написа в Telegram заместник-министърът на отбраната Хана Маляр.

„Ние се защитаваме. Водят се тежки боеве и позициите на двете страни се променят динамично няколко пъти на ден“, добави тя.

 Сергий Черевати, говорител на източната групировка на войските на Украйна, каза, че руската армия е струпала над 100 хил. войници и повече от 900 танка в района.

Кирило Буданов, шефът на украинското разузнаване, изчисли през май, че 370 000 руски войници са в страната.

Руските сили в района са мобилизирали въздушнодесантни подразделния и най-добрите си моторизирани пехотни части, заяви Черевати

Врагът съсредоточава всичко, за да пробие отбраната на украинските войски. Нашите войници не позволяват на противника да овладее напълно инициативата и непрекъснато предприемат контраатаки“, добави той

Според отчетите на руското министерство на отбраната за боевете в региона, руските сили са ударили украински позиции в няколко града в Харков и съседната Луганска област.

От министерството посочват, че руските сили също са отблъснали 13 украински атаки на юг в Донецк, включително райони близо до разрушения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на ожесточени битки.

На юг, където украинските сили са се съсредоточили върху превземането на групировки от села, контролирани от Русия, заместник-министърът на отбраната Маляр заяви, че украинските сили продължават да достигат пристанища на Азовско море.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ