Киев: Сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена

Киев: Сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена

Киев: Сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена

Киев заяви днес, че инициатива с посредничеството на ООН, позволяваща безопасния черноморски износ на украинско зърно, е застрашена от „спиране“, след като Русия блокира проверките на участващите в споразумението кораби в турски води, предаде Ройтерс.

Украинските черноморски пристанища бяха блокирани след нахлуването на Русия миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен миналия юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Споразумението, предназначено да помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза , беше удължено миналия месец, но Украйна каза, че броят на товарните кораби, преминаващи през Босфора с украински селскостопански продукти, е критично малък.

„За втори път в рамките на 9 месеца, откакто действа зърнената инициатива, не бе изготвен план за инспекция (за участващите кораби) и нито един кораб не е инспектиран“, каза Министерството на възстановяването на Украйна в публикация във Facebook под заглавие „Зърнената инициатива под заплаха от спиране."

Подчертавайки пречките пред придвижването на корабите, посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк написа в Twitter, че над 50 кораба чакат одобрение да пристигнат до украинските пристанища, „за да натоварят зърно, което ще нахрани онези, които се нуждаят от него“.

Русия не отговори на коментарите на Бринк или на министерството, но Кремъл каза, че перспективите за възобновяването на сделката не са добри.

Москва твърди, че отделна сделка, в рамките на която ООН се съгласи да помогне на Русия с износа на храни и торове, не работи.

Украинското министерство на възстановяването каза, че руските представители в Съвместния координационен център прилагат „неприемлив“ план за инспектиране на плавателни съдове, който противоречи на условията на инициативата.

През последните три дни руски инспектори са отказали да регистрират три кораба без никакво обяснение, се казва в съобщението.

„Украйна категорично отхвърля последните искания на Русия и се противопоставя на нейната намеса в работата на украинските пристанища“, казаха от министерството.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред