Китай очаква от СЗО "научна и справедлива" позиция за произхода на COVID-19

Китай очаква от СЗО научна и справедлива позиция за произхода на COVID-19

Китай очаква от СЗО "научна и справедлива" позиция за произхода на COVID-19

Китай призова днес Световната здравна организация да се върне към "научна и справедлива" позиция при проследяването на произхода на COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Шън Хунбин предупреди СЗО да не политизира източника на коронавируса, който първоначално беше установен в Централен Китай в края на 2019 г. Освен това той настоя организацията да не се превръща в инструмент на друга държава.

В петък СЗО притисна Китай да сподели информацията си за произхода на COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че докато това не се случи, всички хипотези остават на масата - повече от три години след появата на вируса за първи път.

Вирусът беше установен за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г. Мнозина подозираха, че първоначално той се е разпространил на пазар за живи животни, откъдето впоследствие обхвана целия свят и причини смъртта на близо 7 милиона души.

Миналия месец данните от първите дни на COVID пандемията бяха качени за кратко от китайски учени в международна база данни.

Те съдържаха генетични последователности, открити в над 1000 проби от околната среда и от животни, взети през януари 2020 г. на пазара за морски дарове Хуанан в Ухан - мястото на първото известно огнище на COVID-19.

Данните показват, че ДНК от множество животински видове - включително енотовидни кучета - се съдържа в проби от околната среда, които са дали положителен резултат за SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19. Това предполага, че те са "най-вероятните проводници" на болестта, според екип от международни изследователи.

Световната здравна организация е поискала и от Съединените щати оригинални данни, които са в основата на скорошно проучване на Министерството на енергетиката на САЩ, съгласно което пандемията от COVID-19 най-вероятно е била причинена от "изтичане" от лаборатория в Китай.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни