Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Това става ясно от изявление на съда, разпространено днес и цитирано от всички световни агенции.

В документа се посочва, че те могат да бъдат замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“.

Обикновено издаването на заповеди за арест в МНС е засекретено, за да се защитят жертвите и свидетелите и да се избегне усложняването на разследването. Съдът обаче подчерта, че в този случай е решено да се направи изключение и да се разкрие наличието на заповеди, имената на заподозрените и престъпленията, във връзка с които са издадени заповедите, като се има предвид, че "действията, за които става дума в тази ситуация вероятно продължават и че информирането на обществеността за заповедта може да помогне за предотвратяване на бъдещи престъпления."

Кремъл веднага отхвърли решението. Руската федерация не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и смята решенията му за нищожни, коментира пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки издаването на заповед за арест от този орган на руския лидер Владимир Путин.

Считаме, че самата формулировка на основанията е възмутителна и неприемлива. Русия, подобно на редица държави, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви решения от този вид са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона“, каза говорителят на Кремъл.

„Това всъщност е единственото нещо, което бих искал и мога да ви кажа за това решение“, добави той.

Песков не пожела да отговори на последващи въпроси дали това съдебно решение ще засегне посещенията на Путин в страни, които признават юрисдикцията на МНС: „Нямам какво да добавя по тази тема“, лаконично обобщи той. С аналогично изявление излезе и говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова. 

Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат значение за Русия, Москва не ги признава, коментира тя в своя канал в Telegram.

„Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи задължения по него“, посочва Захарова. Според нея решенията на МНС нямат значение за Москва, включително от правна гледна точка.

Захарова също така заяви, че "предписанията" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат нищожни за Русия от правна гледна точка.

Киев приветства и определи като като „историческа“ заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ