Международният наказателен съд изпрати свой екип в Украйна

Международният наказателен съд изпрати свой екип в Украйна

Международният наказателен съд изпрати 42-членен екип в Украйна, за да разследва предполагаеми военни престъпления, извършени по време на руската инвазия в страната. В състава му са включени следователи, криминалисти и помощен персонал, които ще работят съвместно с украинските власти, обяви Карим Хан, главен прокурор на международната институция в Хага, цитиран от Kyiv Post.

„Това представлява най-голямото разследване на място от служители от моя офис в цялата 20-годишна история на Международния наказателен съд”, обяви каза Хан в специално изявление. Екипът ще разследва сигнали за „престъпления, попадащи в юрисдикцията на институцията и ще окаже подкрепа на украинските национални власти“, добави той.

Хан благодари на Нидерландия за изпращането на „значителен брой холандски експерти“ да помогнат на мисията. Съдът ще работи и с френски експерти, които вече са в Украйна, уточни главният прокурор.

Международният наказателен съд обяви разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството само четири дни след руската инвазия на 24 февруари. Хан посети Украйна в началото на април, посещавайки киевското предградие Буча, където журналистите на AFP съобщиха тогава за най-малко 20 убити цивилни. Потресен Хан обяви, че „Украйна е местопрестъпление“.

Украйна обвини руските сили за стотици убийства на цивилни, но Русия отказа да поеме отговорност и обяви събитията в Буча за „фалшиви”.

Екипът от следователи, които се очаква да пристигнат в Украйна, ще търси следи и ще събира свидетелски показания, ще работят с украинските власти за „укрепване на веригата за задържане, когато става въпрос за неопровержими доказателства“, уточни Карим Хан. „Сега повече от всякога трябва да покажем закона в действие. От съществено значение е да демонстрираме на оцелелите и семействата на жертвите, че международното право е от значение за техния опит... за да им донесем известна доза утеха чрез процеса на правосъдие”, категоричен е главният прокурор на Международния наказателен съд.

Холандският премиер Марк Рюте е обсъдил въпроса с гостуващия украински външен министър Дмитро Кулеба. „Един от начините, по които подкрепяме страната ви, е чрез холандския екип за криминални  разследвания, който тази седмица ще се присъедини към проучването на военните престъпления в Украйна“, заяви Руте. От своя страна Кулеба припомни, че има „много положителни“ признаци за изправяне на извършителите пред правосъдието, предвид продължаващия в Нидерландия процес за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна през 2014 г.

„Виновниците ще бъдат идентифицирани и наказани“, подчерта Кулеба на съвместна пресконференция с холандския си колега Уопке Хьокстра. Украйна също така „напълно подкрепя“ идеята за създаване на специален трибунал за наказателно преследване на „престъплението агресия“ от Русия, престъпление, което Международният трибунал в Хага не е упълномощен да преследва, добави Кулеба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ