Microsoft: Базирани в Китай хакери са пробили имейли акаунти на министерства в САЩ

Microsoft: Базирани в Китай хакери са пробили имейли акаунти на министерства в САЩ

Базирани в Китай хакери са получили достъп до имейл акаунтите на около 25 организации, включително правителствени агенции, съобщи Microsoft, цитиран от Би Би Си.

Софтуерният гигант не е предоставил подробности за това къде са базирани правителствените агенции.

Министерството на търговията на САЩ обаче потвърди пред Би Би Си, че е било уведомено от Microsoft за атаката.

Според докладите министърът на търговията Джина Раймондо е сред лицата, засегнати от пробива.

„Microsoft уведоми Министерството за компрометиране на системата Office 365 на Microsoft и Министерството предприе незабавни действия, за да отговори“, каза говорител на Министерството на търговията на САЩ пред медията.

„Ние наблюдаваме нашите системи и ще реагираме незабавно, ако бъде открита допълнителна дейност“, добавиха от ведомството.

Американските медии съобщиха, че Държавният департамент също е бил атакуван от хакерите.

Китайското посолство в Лондон заяви пред агенция Ройтерс, че обвинението е „дезинформация“ и нарече правителството на САЩ „най-голямата хакерска империя в света и глобален кибер крадец“.

Microsoft каза, че базираната в Китай хакерска група, която тя нарича Storm-0558, е имала достъп до имейл акаунти чрез фалшифициране на цифрови токени за удостоверяване, изисквани от системата. Токените обикновено се използват за проверка на самоличността на дадено лице.

„Storm-0558 е насочен основно към правителствени агенции в Западна Европа и се фокусира върху шпионаж, кражба на данни и достъп до идентификационни данни“, казаха от компанията.

Софтуерният гигант съобщи, че неговите разследванията са установили, че нарушенията са започнали в средата на май и че сега е „смекчил ефекта на атаката и се е свързал със засегнатите клиенти“.

„Добавихме значителни автоматизирани системи за откриване на известни индикатори за компрометиране, свързани с тази атака... и не открихме доказателства за по-нататъшен достъп“, добавиха от Microsfot.

През май Microsoft и западните шпионски агенции заявиха, че китайски хакери са използвали „скрит“ зловреден софтуер, за да атакуват критична инфраструктура на американските военни бази в Гуам.

Експерти казаха, че това е една от най-големите известни кампании за кибершпионаж срещу САЩ.

Пекин нарече доклада на Microsoft „крайно непрофесионален“ и „дезинформация“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ