Москва вдигна паметник на кубинския лидер Фидел Кастро, Путин говори за свободно развитие

Москва вдигна паметник на кубинския лидер Фидел Кастро, Путин говори за свободно развитие

Москва вдигна паметник на кубинския лидер Фидел Кастро, Путин говори за свободно развитие

Москва вдигна паметник на покойния дългогодишен лидер на Куба Фидел Кастро в квартал „Сокол“, съобщава агенция „Интерфакс“. Паметникът беше открит лично от президента Владимир Путин. Руският държавен глава нарече основателя на настоящата кубинска държава Фидел Кастро легендарна фигура и припомни, че той е посветил живота си на борбата за свобода на потиснатите народи. Откриването на паметника на Кастро е насрочено да съвпадне с посещението в Москва на кубинския президент Мигел Диас-Канел Бермудес.

„Спомням си много часове разговори с него. Особено последния ни разговор през юли 2014 г. Той говореше за неща, които са учудващо съзвучни с времето – времето на формиране на многополюсен световен ред. Че независимостта и достойнството не се търгуват. Всеки народ има право на свободно развитие, на избор на собствен път и в един наистина справедлив свят не може да има място за диктатура, грабеж и неоколониализъм“, продължи президентът.

Според международните наблюдатели точно това отхвърли Русия с нападението си над Украйна и отчитат странният акцент в словото на Путин. Войната срещу съседната държава продължава вече почти девет месеца. Путин отрича историческата държавност на Украйна. За силно задлъжнелия карибски остров Куба Русия е един от най-близките му съюзници и най-важните финансови спонсори. Диас-Канел благодари на руската страна и на скулпторите за инициативата за създаване на паметник на Фидел Кастро. Кастро е един от лидерите на кубинското революционно движение, който управляваше Куба от 1959 до 2008 г. и почина през 2016 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ