Муса Дади Камара, бившият лидер на хунтата в Гвинея, е избягал от затвора

Муса Дади Камара, бившият лидер на хунтата в Гвинея, е избягал от затвора

Муса Дади Камара, бившият лидер на хунтата в Гвинея, е избягал от затвора

Бившият ръководител на военната хунта в Гвинея през 2008 г. Муса Дади Камара е бил изведен от затвора в Конакри в ранните часове на събота от тежко въоръжени мъже заедно с още трима високопоставени офицери, съобщи министърът на правосъдието Чарлз Райт.

Местни жители съобщиха на Ройтерс, че военни автомобили и специални части охраняват улиците на гвинейската столица, след като са били чути изстрели в административния район Калум, където Камара и другите са били държани в затвора "Централна къща".

"Около 05:00 ч. (05:00 ч. по Гринуич) тежко въоръжени мъже нахлуват в „Централна къща“ в Конакри. Те успяват да излязат с четирима обвиняеми по делото за събитията от 28 септември, сред които и капитан Муса Дади Камара", заяви министърът по радиото.

"Те ще бъдат открити, където и да се намират", каза той, като отказа да даде повече подробности за разследването.

Границите на Гвинея са затворени, за да се предотврати бягството на избягалите от страната, каза още Райт.

Камара и други лица са подсъдими от миналата година. Те са обвинени в организирането на клане на стадион и масово изнасилване от страна на гвинейските сили за сигурност, при което бяха убити 150 души по време на продемократичен митинг на 28 септември 2009 г.

Камара отрича да е отговорен. Според него извършителите на зверствата са заблудени войници.

Жителите на околностите на Калум съобщиха, че първите изстрели са били чути около 4 ч. сутринта местно време, след което сигурността по улиците е била засилена, а входът към Калум - блокиран.

До късно сутринта столицата изглеждаше спокойна, като в някои райони все още се виждаха много войници, които нареждаха на хората да си стоят по домовете, каза по телефона Мма Камара, жител на район Томбо.

Гвинея се управлява от военния лидер Мамади Думбуя, който взе властта с преврат през 2021 г. - един от осемте в Западна и Централна Африка през последните три години. Мали, Нигер, Буркина Фасо, Чад и Габон също се управляват от военни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ