Надежда Нейнски: Голяма е опасността войната в Украйна да се превърне в "замразен конфликт"

Надежда Нейнски: Голяма е опасността войната в Украйна да се превърне в замразен конфликт

Надежда Нейнски: Голяма е опасността войната в Украйна да се превърне в "замразен конфликт"

Има войни, които не приключват с мир и се превръщат в "замразени конфликти". Това е най-голямата опасност за война в Украйна. Такава прогноза направи бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Според нея нападението на Русия над Украйна е разместило много пластове и довело до голяма психологическа промяна в Европа и шок за НАТО.

"Най-бързо реагираха източно- и централноевропейските държави - те обявиха, че ще приемат бежанци, че ще помагат с въоръжение. Тоест, Централна и Източна Европа заеха лидерска роля, което е нещо необичайно. Акцентът се измести от стара към нова Европа. Стара Европа дълго време оставаше в плен на тази концепция за сигурност, в която Русия играеше своята роля", обясни Нейнски.

За нея безпрецедентното обединение в Европа и света е довело до обръщане на хода на войната в Украйна.

"Тази война трябва да бъде приключена по начин, при който бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и стане ясно, че никога повече със сила няма да бъдат отнемани територии", подчерта тя.

В отговор на въпрос за растящото напрежение между България и Северна Македония бившия външен министър заяви:

"България трябва да помага на Северна Македония в пътя към Европа, като общува с политиците, които са проевропейски и проатлантически настроени в Северна Македония и заедно намерят начин да се предпазваме от подобни провокации, които аз мисля, че ще продължат и в бъдеще."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ