Нова 3-дневна стачка подготвят работниците на парижкото летище "Шарл дьо Гол"

Нова 3-дневна стачка подготвят работниците на парижкото летище Шарл дьо Гол

Нова 3-дневна стачка подготвят работниците на парижкото летище "Шарл дьо Гол"

Стачкуващите работници на летище "Роаси - Шарл дьо Гол" в Париж съобщиха днес, че ще проведат нова стачка между 8 и 10 юли, за да поискат повишаване на заплатите, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това означава още прекъсвания на въздушния трафик в началото на лятото - отпускарски сезон, когато милиони хора отиват на почивка, понякога с направени месеци по-рано резервации.

Наземният персонал на главното международното летище на френската столица проведе серия стачни действия с искане за повишаване на заплатите, за да се компенсират ефектите от инфлацията. Протестът е окуражен от нарастващия интерес към самолетните полети и от недостига на служители, причинен отчасти от пандемията от коронавируса, пише БТА.

Сегашните стачни действия, които започнаха в четвъртък, е предвидено да продължат до утре. Френската Агенция за гражданска авиация каза, че вече се очакват по-слаби прекъсвания на въздушния трафик след проблемите през последните дни.

Операторът на летището А Де Пе предложи на персонала 4-процентно увеличение на заплатите, ако се съгласи да спре стачката днес, но той отхвърли предложението, каза представител на профсъюзите пред Ройтерс.

"По-голямата част от служителите смятат, че предложението не е достатъчно добро", каза Даниел Бертон, представител на профсъюза Обща конфедерация на труда, и отбеляза: "Те не вярват на ръководството и не приемат изнудването в стил "приемате това или не получавате нищо". "Уведомихме ръководството за новите стачни действия, планирани между 8 и 10 юли", добави Бертон.

Служителите на компаниите подизпълнители на парижките летища планират да стачкуват отделно между 13 и 17 юли, посочва Ройтерс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ