Отложиха за по-късна дата срещата на руско-американската комисия по ядрено разоръжаване

Отложиха за по-късна дата срещата на руско-американската комисия по ядрено разоръжаване

Отложиха за по-късна дата срещата на руско-американската комисия по ядрено разоръжаване

Заседанието на двустранната консултативна комисия по Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ) между Русия и САЩ се отлага за по-късна дата. Това съобщи ТАСС в понеделник, като се позова на руското външно министерство.

Министерството съобщи, че заседанието на комисията по ядрено разоръжаване, насрочено за 29 ноември - 6 декември в Кайро, няма да се състои на посочените дати.

По-рано три източника съобщиха за плановете на Москва и Вашингтон да възобновят диалога по СТАРТ на ново място. Тогава беше отбелязано, че за първи път срещата може да се проведе в региона на Близкия изток. Преди това срещите се провеждаха в Женева, но Москва вече не гледа на Швейцария като на неутрална страна и не желае да преговаря с трети страни на нейна територия.

Уточнено е още, че заседанието на двустранната комисия може да се проведе в края на ноември или началото на декември. Срещата ще бъде първата от началото на руската война в Украйна.

На 8 ноември Държавният департамент на САЩ потвърди възможността за водене на преговори с Русия. Представителят на външното министерство на САЩ Нед Прайс уточни, че Москва и Вашингтон са се договорили в близко бъдеще да проведат среща за възобновяване на инспекциите по СТАРТ-3 (договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия).

Съединените щати очакват възможности за възобновяване на диалога с Русия по въпросите на стратегическата стабилност. Това заяви по-рано в понеделник пред РИА “Новости” временно управляващата американското посолство в Русия Елизабет Руд.

Елизабет Руд увери, че президентът Байдън остава ангажиран с определянето на механизма, който ще замени руско-американския Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му през 2026 г.:

"Ще продължим да водим дискусии в рамките на Двустранната консултативна комисия - механизма на Договора “Нов СТАРТ” и ще очакваме възможности за възобновяване на стратегическия диалог".

Елизабет Руд подчерта, че Съединените щати и Русия запазват двустранните канали за управление на рисковете, особено в ядрената сфера. По думите й именно тези въпроси са били обсъдени на срещата в Анкара на 14 ноември между директора на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. "Уилям Бърнс не е водил никакви преговори и не е обсъждал регулирането на конфликта в Украйна", посочи Руд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ