Почина „индийският Уорън Бъфет“

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Борсовият инвеститор Ракеш Джунджунвала, известен като "индийския Уорън Бъфет" е починал на 62 години тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на индийски медии.

Състоянието на богаташа се оценява на 6 милиарда долара. Причините за смъртта на богатия индиец засега не се съобщават. Той беше женен и има три деца.

Джунджунвала произхожда от пустинния индийски щат Раджастан. По професия е счетоводител. Още когато е в колежа, започва да се занимава с борсови операции и в крайна сметка се захваща с мениджмънта на фирмата за борсова търговия "Ар Ей Ар И ентърпрайсис".

Преди броени дни милиардерът присъства на откриването на най-новата създадена от него нискотарифна индийска авиокомпания "Асака еър". В нея той инвестира 35 милиона долара за 40-процентно дялово участие, допълва Франс прес. Днес компанията извърши първия си полет.

Отличните комуникационни умения на Джунджунвала помогнаха на много малки инвеститори в Индия да разберат правилата на борсите, казват приближени на милиардера, които са работили с него от повече от 30 години.

Инвестициите на магната включват редица компании, управлявани от "Тата груп", един от най-големите индийски конгломерати, в който попадат "Тата моторс", "Титан", "Тата къмюникейшънс", "Индиън хотелс и други. Магнатът имаше инвестиции и във  Федералната банка и застрахователното дружество "Стар хелт".

Индийски политици и бизнесмени изразиха съболезнования по повод кончината на милиардера. В Туитър премиерът Нарендра Моди написа, че Ракеш Джунджунвала е бил непобедим.

"Пълен с живот, духовит, остроумен, проницателен, той има незаличим принос към финансовия свят. Той страстно работеше за прогреса на Индия. Неговата смърт ни натъжава  и изразявам съболезнования на семейството му и на всички, които му се възхищаваха", каза Моди.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ