Правителството на Марио Драги застрашено от вот на доверие

Правителството на Марио Драги застрашено от вот на доверие

Правителството на Марио Драги застрашено от вот на доверие

Италианското правителство, начело с Марио Драги, е пред решаващ вот на доверие, от който зависи оцеляването му, след като един от членовете на управляващата коалиция – „Движение 5 звезди“, заяви че няма да участва във вота на доверие, който трябва да се гласува по-късно днес, предава Ройтерс.

Други партии от управляващото мнозинство предупредиха, че ще напуснат правителството, ако от „5 звезди“ бойкотират гласуването в Сената. Самият Драги каза тази седмица, че няма да оглави администрация без „5 звезди“. Ако правителството загуби вота на доверие, президентът Серджо Матарела ще трябва да посочи изхода от политическата криза, тъй като Драги ще е принуден да подаде оставка при липса на доверие от парламента.

Вотът на недоверие е обвързан с ключов законопроект, който ще осигури помощи и облекчения заради високите цени. Решението на движението поставя Италия пред възможността да не успее да усвои милиарди евро от европейските фондове и може да доведе до национални изброи през есента.

След ден на интензивни партийни дискусии лидерът на „5 звезди“ Джузепе Конте обяви късно в сряда, че движението няма да подкрепи вота на доверие, като заяви, че правителството трябва да направи повече за справяне с нарастващите социални проблеми в третата най-голяма икономика в Еврозоната. От движението се противопоставят на разпоредба от законопроекта, която позволява на Рим да използва инсталация за изгаряне на отпадъци в покрайнините на задръстената с отпадъци италианска столица.

„Силно се опасявам, че септември ще бъде времето, когато много хора ще са изправят пред ужасния избор дали да си платят сметките за тока или да си купят храна“, каза той, имайки предвид резкия скок в цените на енергията.

Две партии в коалицията дясната „Лига“ и левоцентристката  „Демократическа партия“ заявиха в сряда, че предсрочните избори са най-вероятният изход, ако правителството се разпадне.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ