Русия е свалила свой изтребител по погрешка

Русия е свалила свой изтребител по погрешка

Русия е свалила свой изтребител по погрешка

Руските сили за противовъздушна отбрана по погрешка са свалили свой изтребител Су-34М над въздушното пространство на Украйна. За това пише Kyiv Post, позовавайки се на съобщение в Twitter на бившия полковник от ФСБ Игор Гиркин.

Инцидентът със свалената бойна машина с регистрационният номер RF-95890 е станал на 18 юли. Цената на този най-нов и усъвършенстван руски изтребител се оценява на около 50 млн. долара.

Приятелският огън бе потвърден от говорителя на областната военна администрация на Одеса Сергей Братчук, който потвърди пред репортер на вестника, че руски боен самолет е бил свален в небето над окупирания Алчевск, Луганска област. Най-вероятно руските сили случайно са го унищожили, когато са се опитали да извадят ракета, изстреляна от украинската система за многократно изстрелване HIMARS.

Последните доклади показват, че Украйна губи предимството си в определени региони, тъй като Русия е засилила противовъздушната си отбрана и използва по-модерни изтребители.

Руските медии наричат ​​Су-34М изтребител-бомбардировач от поколение 4++. Дизайнът му е базиран на Су-27, който имаше за цел да се конкурира с американските военни F-14 Tomcat и F-15 Eagle.

Су-34 излетя за първи път през 1990 г., но оттогава е модифициран. Понастоящем задвижван от руски двигатели AL-31FM1, той може да генерира тяга от 30 000 фунта, което позволява на самолета да достигне максимална скорост от 1,8 Маха. Спецификациите му позволяват да носи над 17 000 паунда боеприпаси и 30 мм оръдие. Обновената версия на Су-34М разполага с три различни сензора, електронна стрелка, камера и радар със синтетична апертура, който може да открива цели дори при лошо време.

От началото на инвазията в Украйна Русия е загубила поне 35 изтребителя. В доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се съобщава, че за периода от 24 февруари до 21 юли общите бойни загуби на противника включват 221 самолета и 38 850 жертви. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ