Русия свърши бойните дронове. САЩ подозират Иран, че ще ѝ даде

Русия свърши бойните дронове. САЩ подозират Иран, че ще ѝ даде

Русия свърши бойните дронове. САЩ подозират Иран, че ще ѝ даде

Иран възнамерява да предостави на Русия до няколкостотин безпилотни летателни апарата (БЛА). Това подозрение изрази помощникът на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава Ройтерс.

Според него сред тези дронове има модели, способни да носят оръжие. В същото време той призна, че не е ясно дали Иран вече е доставил някой от тези дронове на Русия. Освен това, според Белия дом, Иран планира да обучава руските сили в използването на бойни дронове. Съливан уточни, че първите етапи на обучение трябва да започнат в началото на юли. Известно е, че Иран разполага с редица видове дронове. По-специално се съобщава за разузнавателни безпилотни летателни апарати Ababil-3 и Mohajer-4B, ударни апарати Mohajer-6 и Karrar и дрон камикадзе Arash.

През последните месеци безпилотните летателни апарати в Русия значително поскъпнаха. В зависимост от сегмента ръстът е 30-200 процента. Интервюирани от "Комерсант" участници на пазара твърдят, че причината за тази динамика е дефицитът. Недостигът на стоки възникна, след като китайската DJI, която заема 90% от пазара на „потребителски дронове“, спря доставките за Русия. Недостигът се задълбочава от факта, че значителна част от безпилотнитге летателни апарати се купуват от частни лица, за да помогнат на силите на Донецката и Луганската народна република в войната с Украйна. Николай Ряшин, главен изпълнителен директор на фирмата разработчика на дронове Hive, обясни, че това, което преди е струвало един милион рубли, сега се продава за повече от три милиона. Може безпилотни апарати да бъдат купени по-евтино в чужбина, например в ОАЕ, но след това те трябва да бъдат доставени в Русия. Отделна трудност са и батериите за вече работещи устройства. Забранено е транспортирането им със самолет, а логистиката по море и суша също изпитва проблеми.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ