Руското командване призна за повече загинали военни при удара край Макеевка

Руското командване призна за повече загинали военни при удара край  Макеевка

Руското командване призна за повече загинали военни при удара край Макеевка

По последни данни на руското министерство на отбраната 89 руски военнослужещи са били убити в резултат на украински удар от системи HIMARS на 1 януари в пункт за временно дислокиране край Макеевка. Първоначално съобщеният брой на жертвите беше 63.

„За съжаление, в хода на разчистването на развалините от стоманобетонни конструкции, броят на загиналите наши другари се увеличи до 89“, съобщи в Ростов на Дон генерал-лейтенант Сергей Севрюков от Военно-политическото управление на руските въоръжени сили.

"Сред загиналите е заместник-командирът на полка подп. Бачурин. На всички пострадали и на семействата на загиналите военнослужещи е оказана цялата необходима помощ и подкрепа", добави Севрюков.

Той съобщи, че на 1 януари в 00:01 ч. московско време артилерията на въоръжените сили на Украйна е поразила пункта за временно дислокиране на една от руските военни части в района на Макеевка с шест реактивни снаряда от реактивната система за залпов огън HIMRAS. "Две ракети са прехванати от дежурните сили на ПВО", каза Севрюков. "Четири ракети с осколочно-фугасна бойна глава са ударили сградата, в която са били руски военни. Детонацията на бойните глави на ракетите от HIMRAS е предизвикала срутването на таваните на сградата", обясни той. "Веднага след трагедията командването и офицерите на тази военна част, младши командири и военнослужещи от други части, предприеха всички възможни мерки за спасяване на пострадалите. Оказа се първа помощ, ранените бяха евакуирани в лечебни заведения", каза Севрюков.

„Пусковата установка на реактивната система за залпов огън HIMARS, от която въоръжените сили на Украйна обстрелваха Макеевка, беше унищожена с ответен огън“, каза ген. Сергей Севрюков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ