Сърбите губят интерес към присъединяването към ЕС с всяка следваща година

Сърбите губят интерес към присъединяването към ЕС с всяка следваща година

Сърбите губят интерес към присъединяването към ЕС с всяка следваща година

Интересът на сръбските граждани към присъединяване към Европейския съюз намалява с всяка следваща година и „европейският път“ на Сърбия изгуби ключовата си позиция в предизборната кампания на партиите за парламентарните избори, които предстоят на 17 декември, съобщава сръбската редакция на Дойче Веле, цитирана от БТА. От друга страна, въпросът за Косово отново е една от основните теми, защото десницата вижда тук възможност за „трупане на точки“ пред сръбските избиратели.

Въпросът за Косово, чиято независимост Сърбия и косовските сърби в Северно Косово не признават, е сред водещите теми в предизборната кампания. Според анализатори това е така, защото САЩ и ЕС тази година оказват „по-голям натиск“ върху Белград и Прищина чрез споразумението, прието в Охрид през март.

Анализаторът Александър Ивкович от „Центъра за съвременна политика“ в Белград посочва, че въпросът за Косово е на трето място по важност за сръбските граждани, като преди това са темите за борбата с безработицата, стандартът на живот и икономическата стабилност, както и борбата с корупцията и престъпността. 

Акцент в кампанията на всички участващи в изборите партии е ремонтът на пътищата, железопътните линии и стадионите, както и въпросът за работните места и заплатите, но никой не забравя да спомене и „защитата на териториалната цялост“. Партиите са единодушни, че до признаване на независимостта на Косово няма да се стигне, който и да излезе победител на тези избори.

Според октомврийското проучване на белградското списание „Нова сръбска политическа мисъл“ само 14% от избирателите в Сърбия вярват, че „позицията на Сърбия и сърбите“ относно Косово е по-стабилна при управлението на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Петдесет на сто от анкетираните смятат, че позицията на Сърбия е по-слаба в момента.

Сръбският политолог Сърджан Цвиич отбелязва, че само „политическо камикадзе“ би поставило членството в ЕС на първа линия в предизборната си кампания. Европейският път на Сърбия е твърде дълъг, коментира той.

Според местни проучвания едва 33 на сто от сърбите биха гласували за присъединяване на Сърбия към ЕС на евентуален референдум. За сравнение – през 2016 г. привържениците на евроинтеграцията са възлизали на 60 на сто от населението. 

Сръбски анализатори смятат, че нарастващият евроскептицизъм се дължи основно на натиска на ЕС във връзка с въвеждането на санкции срещу Русия, както и за признаването на независимостта на Косово. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ