САЩ изпреварват Русия в борбата за велика сила

САЩ изпреварват Русия в борбата за велика сила

САЩ изпреварват Русия в борбата за велика сила

Украинският конфликт позволи на Съединените щати да възстановят предишната си мощ и това е само началото, според журналиста и старши сътрудник в института ISEAS в Сингапур пред South China Morning Post (SCMP) Йорген Ерстрьом Мьолер.

Според автора глобалната властова игра напомня на сцена от филма "Кръстникът", в която героят Майкъл Корлеоне, след като пое управлението на семейния бизнес, решава бързо да се отърве от всички врагове. Така защитата на Украйна след началото на руската спецоперация даде шанс на САЩ да укрепят позициите си на суперсила, от което те се възползваха. В резултат на това САЩ изпревариха Русия в надпреварата за великите сили.

Следващият в списъка ще бъде Китай, каза Мьолер, който изпадна в немилост на Вашингтон заради Тайван, а също така и Иран, срещу който се създава нов съюз в Близкия изток. Освен това Северна Корея представлява заплаха за САЩ, която заемат твърда антиамериканска позиция и продължава да развиват ядрените си оръжия.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ и съюзниците балансират на ръба на конфликт между ядрените сили поради конфронтацията, която те отприщиха в Украйна. Според дипломата опитите да се "изкриви логиката на възпирането" и да се представи Русия като страна, заплашваща други ядрени оръжия, са неприемливи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ