Шефът на SAP: Светът навлиза в следващата фаза на глобализацията

Шефът на SAP:  Светът навлиза в следващата фаза на глобализацията

Светът навлиза в следващата фаза на глобализацията. Това заяви пред Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на  германския технологичен гигант SAP Кристиан Клайн.

Той каза, че е до голяма степен оптимист по отношение на перспективите за технологиите въпреки предизвикателствата, породени от по-високите лихвени проценти и проблемите с веригата за доставки.

„От моя гледна точка навлизаме в следващата фаза на глобализацията“, каза Клайн по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

В тази ера на промяна, компаниите ще искат да изместят фокуса си към изграждането на устойчиви вериги за доставки и подобряване на своята устойчивост, добави той.

По думите на шефа на SAP компаниите се обединяват, за да подсигурят веригите си за доставки и да се справят с проблемите на корпоративната отговорност чрез по-добро използване на данни.

Веригите за доставки бяха изправени пред редица предизвикателства през последните години, не на последно място пандемията от COVID-19. Локдауните срещу разпространението на коронавируса причиниха големи смущения в икономическото производство и подчертаха зависимостта на световната търговия от Китай.

Войната между Украйна и Русия усложни тези проблеми, тъй като Русия е значителен доставчик на петрол и газ, а Украйна е източникът на жизненоважен износ, свързан с храна, селскостопански продукти и промишленост. Това доведе до сътресения във веригите за доставки и по-високи цени за потребителите и бизнеса по целия свят.

Междувременно санкциите срещу Русия накараха компаниите да преосмислят къде базират дейността си, включително и SAP.

Въпреки това Клайн каза, че е оптимист за бъдещето.

„Ние в технологичния сектор, ние в SAP сме много уверени за предстоящата година“, каза Клайн.

Разсъждавайки върху мрачното състояние на макроикономическите условия, той каза, че има масови съкращения в технологичния сектор, както и в икономиката като цяло. Компании като Amazon и Meta вече предприеха подобни мерки, тъй като по-високите лихви и страховете от рецесия ги принуждават да бъдат по-предпазливи с разходите.

„Дълго време имахме отрицателни лихвени проценти“, каза Клайн. Сега това се промени както в Европа, така и в Съединените щати, като Федералният резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка повишават лихвените проценти, за да укротят растящата инфлация.

Технологията като „решение“

Клайн добави обаче, че технологията е „решението“ за по-голяма устойчивост на веригите за доставки, тъй като компаниите се нуждаят от по-добра обработка на данните, които са в основата на техния бизнес, за да вземат по-ефективни решения.

„Всъщност хората все още искат да инвестират пари, но наистина ги интересува къде да инвестират“, каза Клайн.

„Производителите на автомобили, например, искат да видят как могат да изградят устойчиви вериги за доставки - от суровините до довършването и производството на автомобила“, добави той.

Растежът на SAP се разширява, тъй като планира преминаване от традиционната изчислителна инфраструктура към облака, обясни още Клайн, като по думите му това е помогнало на да продължи да се справя добре въпреки излизането си от Русия.

Правителствените санкции срещу Русия и солидарността, която големите корпорации показаха в Украйна, принудиха много фирми да напуснат страната, което доведе до загуба на приходи и увеличаване на геополитическите разделения.

Но Клайн каза, че SAP няма да бъде толкова засегната, колкото другите, благодарение на промяната на приоритетите на нейния бизнес, който сега се фокусира повече върху облачните изчисления и повтарящите се потоци от приходи.

Той предположи, че фирмата ще избегне необходимостта да съкращава работници, както направиха много от нейните конкуренти, тъй като е „в много силна позиция“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ