Шри Ланка търси помощ от Владимир Путин за внос на гориво

Шри Ланка търси помощ от Владимир Путин за внос на гориво

Шри Ланка търси помощ от Владимир Путин за внос на гориво

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса съобщи, че е пискал от руския си колега Владимир Путин да помогне на страната му с вноса на гориво, предаде Би Би Си.

Островната държава е изправена пред най-тежката си икономическа криза от обявяването на независимост от Великобритания през 1948 г.

Раджапакса заяви, че е имал „много продуктивна дискусия с Путин. Тя идва, след като енергийният министър на Шри Ланка предупреди през уикенда, че страната може скоро да остане без бензин.

В сряда стотици хора излязоха na улиците на столицата Коломбо, за да протестират срещу правителството.

„Поисках предложение за кредитна подкрепа за внос на гориво“, написа Раджапакса в Twitter във връзка с разговора си с руския лидер. Той също така посочи, че отправил „смирено искане“ за възобновяване на полетите между Москва и Коломбо, след като миналият месец руският авиопревозвач „Аерофлот“ ги прекрати.

„Ние единодушно се съгласихме, че укрепването на двустранните отношения в сектори като туризъм, търговия и култура е от първостепенно значение за укрепване на приятелството, което нашите две нации споделят“, добави той.

Шри Ланка закупи петрол от Русия през последните месеци, като правителството даде знак, че е готово да увеличи покупките от богатата на енергия страна.

Опитите  Раджапакса да разреши най-тежката икономическа криза в Шри Ланка от повече от 70 години, включително чрез осигуряване на финансова подкрепа от Индия и Китай, засега не успяват да сложат край на продължаващият от седмици недостиг на гориво, енергия, храна и други основни артикули.

В неделя министърът на енергетиката Канчана Виесекера каза, че в страната има останал бензин за по-малко от ден при редовно търсене.

Миналата седмица властите спряха продажбите на бензин и дизел за превозни средства, които не предлагат стоки и услуги от първа необходимост, в опит да запазят намаляващите запаси от гориво.

В четвъртък Централната банка на Шри Ланка повиши основните си лихвени проценти с един процентен пункт, за да се справи с нарастващите разходи за живот в страната.

Лихвеният процент по кредитите беше повишен до 15,5%, докато този по депозитите беше увеличен до 14,5% - най-високото ниво от 21 години.

Тези мерки се предприемат, след като инфлацията в страната достигна рекордно ниво от 54,6% през юни, като цените на храните се повишиха с повече от 80%.

Шри Ланка отчаяно се нуждае от помощта на руския президент Владимир Путин както за гориво, така и за туристи, които са жизненоважни за спасяването на икономиката на страната.

Руснаците са представлявали почти една пета от общия брой пристигащи туристи в Шри Ланка през месеците преди началото на войната в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ