Последният ден, в който Шри Ланка разполага с бензин

Последният ден, в който Шри Ланка разполага с бензин

Последният ден, в който Шри Ланка разполага с бензин

Шри Ланка разполага със запаси от бензин за един ден. „Следващите няколко месеца ще бъдат най-трудните в живота ни“, предупреди Ранил Викремесингхе, новият министър-председател, в телевизионно обръщение към нацията. По думите му страната спешно се нуждае от 75 млн. долара през следващите няколко дни, за да осигури внос на гориво. Премиерът обяви, че Централната банка ще печата пари, за да може правителството да изплати заплатите на държавните служители и да покрие други разходи, и че националният превозвач Sri Lankan Airlines може би ще бъде приватизиран.

„Против собствените си желания съм принуден да разреша печатането на пари, за да плащам на служителите в държавния сектор и да плащам за основни стоки и услуги. Трябва обаче да помним, че печатането на пари води до обезценяване на рупията“, каза той.

Огромни опашки от рикши - най-популярното транспортно средство в островната държава, се извиха пред бензиностанциите в Коломбо и други населени места. Правителството преговаря за доставки на бензин и дизел чрез кредитна линия с Индия.

Икономиката на островната държава беше силно засегната от пандемията, покачващите се цени на енергията и популистките намаления на данъците. Хроничният недостиг на чуждестранна валута и растящата инфлация доведоха до сериозен недостиг на лекарства, гориво и други стоки от първа необходимост, съобщи ВВС News.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ