Снаряди с обеднен уран за Украйна предизвикаха поредно напрежение между Великобритания и Русия

Снаряди с обеднен уран за Украйна предизвикаха поредно напрежение между Великобритания и Русия

Снаряди с обеднен уран за Украйна предизвикаха поредно напрежение между Великобритания и Русия

Съобщение от Великобритания за доставка на снаряди с обеднен уран за Украйна предизвика напрежение и размяна на реплики с Русия. Британското министерство на отбраната заяви във втоник, че заедно с танковете Challenger-2 ще изпрати на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Такива снаряди "имат висока ефективност при поразяване на съвременни танкове и бронирани машини", обясниха военните. В същия ден руският президент Владимир Путин коментира по време на разговорите със Си Цзинпин в Кремъл, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Той добави, че Русия ще бъде принудена да "отговори по съответния начин". На свой ред британското министерство на отбраната заяви, че Путин умишлено е разпространил невярна информация за доставките на снаряди с обеднен уран за Украйна.

Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство отговори по следния начин: "Британската армия използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия или способности. Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира". "Независими изследвания на учени, включително от Кралското общество, показаха, че всяко въздействие върху човешкото здраве и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран вероятно е слабо", добавиха от Лондон.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също реагира на изявлението на Великобритания за намерението й да доставя снаряди с обеднен уран. Резултатът от доставките ще бъде, че "Русия ще ни доставя снаряди с истински уран", заяви Лукашенко. "Ако са безумци, ще дадат тласък на този процес. Веднага щом тези боеприпаси се взривят над позициите на руските войски, ще видите, че отговорът ще бъде ужасен. Това ще бъде урок за цялата планета. Русия разполага не само с обеднен уран, вие го знаете много добре", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ