Създадоха специален фонд в Чикаго в подкрепа на бойците от полка „Азов”

Създадоха специален фонд в Чикаго в подкрепа на бойците от полка „Азов”

Създадоха специален фонд в Чикаго в подкрепа на бойците от полка „Азов”

Базираната в Чикаго доброволческа организация Help the heroes of Ukraine обяви, че набира средства в подкрепа на бойците от полка „Азов” и техните близки. Това съобщи Kyiv Post.

Полкът e в основата на Мариуполския и на Азовсталския гарнизон. Неговите бойци се доказаха като хора със силна воля и велик дух, подчерта Олег Петренко, един от инициаторите на платформата Support Azov, чийто партньори са Азовската патронажна служба и Асоциацията на семействата на защитниците на „Азовстал”.

„От първите дни на войната Азовската патронажна служба беше отговорна за най-тежката и важна мисия – да информира семействата, че техните близки са загинали в отбраната на Мариупол. Искам хората да знаят колко е важно семействата да получават информация и да са във връзка през цялото време, да знаят къде са техните роднини. За съжаление не успяхме да поемем всички убити герои на територията на Мариупол”, разказа Олена Толкочова, ръководител на Службата.

Общо 43 бойци от полка бяха освободени при размяна на пленници на 29 юни. „Освен че са депресирани и недохранени, виждаме явни признаци, че те са били измъчвани”, допълни Толкочова.

С набраните средства от благотворителната фондация ще бъде изграден Азовски военно-възстановителен център. Редица донори вече са дарили средства за купуване на земя и за първия етап от строителството на санаториума. „Това е дългосрочен проект. Както показва примерът на САЩ ветераните си остават такива за цял живот. Те ще се ползват със специален статут, ще се нуждаят от помощ и специално отношение”, коментира Олена Толкочова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ