Спорове и противоречия в израелския кабинет заради доставите на гориво за Газа

Спорове и противоречия в израелския кабинет заради доставите на гориво за Газа

Спорове и противоречия в израелския кабинет заради доставите на гориво за Газа

Израелското правителство ще обсъди в събота решението, взето от кабинета на военната администрация, за разрешаване на всекидевно влизане на цистерни с гориво в ивицата Газа, съобщиха израелските медии.

Външният министър на страната Ели Коен заяви, че според него решението за вдигане на блокадата на горивото, взето късно вечерта в четвъртък, трябва да бъде подкрепено от целия кабинет. „Лично по идеологически причини съм против вноса на гориво“, каза Коен, като същевременно призна, че „според международното право трябва да разрешим вноса на вода, гориво и храна“. Той обясни, че на фона на противоречия по този въпрос премиерът Бенямин Нетаняху е решил да събере кабинета. "Според мен това решение трябва да се вземе от разширения кабинет по сигурността. Искам първо да изслушаме всички нчалници на служби по сигурността и техните препоръки и тогава да вземем решение", каза министърът.

По-рано израелският министър на финансите Бецалел Смотрич се обяви против решението за внос на гориво. „Разрешаването на вноса на гориво в ивицата Газа е сериозна грешка, която противоречи на решението на кабинета. То показва слабост и позволява на Синвар (политическият лидер на Хамас в Газа ) да седи тихо в своя климатизиран бункер, да гледа новините и продължават да манипулират израелското общество и семействата на заложници“, пише Смотрич в позиция до премиера.

В петък Израел одобри всекидневното изпращане на два камиона с гориво до Ивицата Газа за ООН, което е необходимо за усилията на Организацията да поддържа работата на водоснабдяването и канализацията в анклава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ