Светът е изправен пред недостиг на кафе

Светът е изправен пред недостиг на кафе

Светът е изправен пред недостиг на кафе

За да разберете колко оскъдни са станали доставките на кафе по света е достатъчно да видите погледнете данните идващи от Бразилия - големият производител на кафе, пише Блумбърг

Запасите от кафе в южноамериканската нация са се насочили към рекордно дъно, като се очаква да паднат до 7 млн. чyвaлa до март следващата година, твърди Силас Бразилейро, президент на Националния съвет за кафе. Според анализатори едно по-комфортно ниво на запаси би било между 9 и 12 млн. чувала, всеки с тегло по 60 килограма.

Проблемите с доставките в Бразилия са отражение на глобалния недостиг, който може да доведе до повишение на цените. Запасите от сорта „арабика“, съхранявани в пристанищните складове, наблюдавани от американската борса ICE Futures, са на най-ниското ниво от 23 години.

Междувременно търсенето в световен мащаб продължава да се увеличава, като потреблението през този сезон е нараснало с 1,5% след увеличение от 2% миналата година, според изследователската фирма hEDGEpoint Global Markets.

„Запасите са толкова ниски, че дори и да имаме добра реколта през следващата година, Бразилия едва ли ще има достатъчно, за да задоволи търсенето“, каза Нелсън Карвалаес, член на борда на експортната група Cecafe. „Просто ни трябва дъжд“, добави той.

Обтегнатите световни доставки доведоха до повишаване на цените на фючъpcитe за „арабика“ с 11% на годишна база в Ню Йорк, като анализаторите очакват цените да продължат да растат.

„Цените в световен мащаб ще продължат да се покачват и несигурността по отношение на доставките в Бразилия е една от основните причини“, каза Гилерме Мория, старши икономически анализатор на Rabobank.

Компаниите от Starbucks Corp. до JDE Peet’s NV, една от най-големите пекарни в Европа, увеличават цените, за да се справят с инфлационния натиск.

Като се има предвид ситуацията в Бразилия, няма много начини за облекчение от ограничените глобални доставки. Метеорологичните условия, причинени от феномена известен като Ла Ниня, се очаква да донесат суша в Бразилия и твърде много дъжд в Колумбия, вторият в света доставчик на кафе. Неблагоприятното време може също да навреди на добива в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

Всичко това сочи, че пазарът на кафе се насочва към втора поредна година на по-високо търсене от предлагането, което е рядко явление, каза анализаторът Наталия Гандолфи от hEDGEpoint.

Regis Ricco, консултант в щата Minas Gerais, сега очаква реколтата от „арабика“ в Бразилия да бъде около 30 милиона чувала, докато по-ранната прогноза бе за 32 млн. чувала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ