Тръмп: Опитват се да ме отстранят от участие в изборите

Тръмп: Опитват се да ме отстранят от участие в изборите

Тръмп: Опитват се да ме отстранят от участие в изборите

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че искат да го отстранят от участие в изборите, като му потърсят отговорност за щурма на Капитолия от негови поддръжници през януари 2021 г., съобщава Интерфакс.

Комисията в Конгреса на САЩ, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., препоръча федералните прокурори да повдигнат обвинения в метеж на бившия американски президент. Специалната комисия, оглавена от демократите, поиска от министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу Тръмп за четири потенциални престъпления: подпомагане и подстрекаване към метеж, заговор за измама срещу САЩ, даване на неверни изявления и възпрепятстване на официална процедура в Конгреса. Искането не е задължаващо, но може да увеличи натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, отбелязва Ройтерс. „Хората разбират, че „Демократичното бюро за разследване“ се опитва да ме спре да се кандидатирам за президент, защото знаят, че ще спечеля, че цялото това нещо с моето съдебно преследване е като импийчмънт – партизански опит да отстраня мен и Републиканската партия,“ Така Тръмп отговори на решението на комисията за наказателно дело срещу него. „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“, добави Тръмп в своя Truth Social.

Комисията вярва, че има повече от достатъчно доказателства за наказателно преследване на бившия президент за подпомагане и улесняване на онези сили, които щурмуваха Капитолия и участваха в атаката срещу Съединените щати“, каза демократът Джейми Раскин, участник в изслушването.

На 6 януари 2021 г. Конгресът на САЩ трябваше да одобри резултатите от гласуването за президентските избори през 2020 г. На този ден множество поддръжници на Тръмп се събраха в столицата на САЩ на протест. Част от демонстрантите нахлуха в сградата на Конгреса и провалиха срещата.  Конгресмени от демократическата партия веднага обвиниха Тръмп за инцидента. По-късно Конгресът все пак одобри резултатите от изборите. Самият бивш президент уверява, че няма нищо общо със събитията от 6 януари 2021 г. През август 2022 г. агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп във Флорида. Редица медии написаха, че се твърди, че претърсването е свързано с разследване на незаконното присвояване от страна на Тръмп на документи на Белия дом, които той съхранява в имението след напускането на поста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ